Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ds. Gertine Blom: “Ik probeer als predikant de Geest ruimte te geven”  

In haar dorpsgemeenschap voelt ze een verlangen naar meer van God voor deze wereld. En haar eigen verlangen naar de kerk als plek van thuis wordt steeds groter. Is dat het werk van de Geest? Misschien wel, denkt Gertine Blom (1989). 

  • predikant van de Protestantse Gemeente Adorp-Wetsinge-Sauwerd, daarvoor jeugdwerker in een Anglicaanse gemeente in Engeland, daarvoor predikant in Utrecht-Zuilen 
  • studie geschiedenis en godgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht, master gemeentepredikant aan de PThU 

Hoe ervaar je je roeping? 

“Het gaat er voor mij om dat ik het gevoel heb dat ik op de juiste plek zit, dat dat klopt met wie ik ben en wat ik kan, met mijn verhaal. En dat God daarbij is geweest en nog steeds is. In het beroepingsproces hier waren er op een gegeven moment wat hobbels, maar gelukkig kwam het goed. Het gaf me de bevestiging dat het goed is dat de gemeente en ik aan elkaar gegeven zijn, het klopt.” 

Wat heb je nodig om met vrucht en vreugde te werken? 

“Dat ik het niet alleen doe, dat we met elkaar als gemeente, als gelovigen zonder rangorde, optrekken. Dat we met elkaar zoeken naar waar we iets van God merken in deze wereld en wat daarin onze plek is. En ook dat ik steeds mijn prioriteiten helder heb. Dat ik, als het ploeteren wordt, terugga naar de kern, en dat is altijd God. Dat ik die last weer mag neerleggen en mijn werk doen vanuit vreugde en dankbaarheid, niet vanuit de verwachtingen waarvan ik denk dat die leven in de gemeente. En dan iets van God zien oplichten in wat ik doe en in de ontmoetingen die ik heb.” 

Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt? 

“Dat hangt ermee samen: door steeds ruimte te zoeken voor de Geest die kan waaien. Dat betekent ruimte maken in tijd, door gewoon even te zijn en dicht bij de Bijbel te zijn. Dat is weleens ingewikkeld hoor, ik werk 24 uur en heb twee kleine kinderen. En er is zoveel wat mooi is om te doen, ook bovenplaatselijk. De realiteit is toch dat ik voortdurend achter de feiten aan ren.” 

Welk onderdeel van je werk doe je het liefst? 

“Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik bijna alles mooi vind om te doen. Meer algemeen vind ik het mooi als er een ontmoeting plaatsvindt, een-op-een of in een groep, waarvan je het gevoel hebt dat er iets heiligs gebeurt, iets wat boven jezelf uitstijgt: hier gebeurt iets kostbaars. Dat je dan denkt: het was heel goed om bij elkaar te zijn en van hart tot hart te spreken.” 

Welke scholing heb je voor het laatst gevolgd? 

“We hebben als werkgemeenschap van de ring Winsum naar aanleiding van het beleidsplan van onze classis Groningen-Drenthe nascholing op maat aangevraagd. We hebben te kampen met een voorgangerstekort en dat wordt alleen maar groter. Als voorgangers moeten we in de toekomst meer gaan samenwerken, meer gemeenten bedienen. Daar haakten we als werkgemeenschap op aan: wat betekent dat voor ons?” 

Zie je in je werk in de kerk dat Gods Geest aan het werk is? 

“Ik heb het gevoel van wel. Ik ben daar wat voorzichtig in, het is spannend om God vast te pinnen. Ik voel in onze dorpsgemeenschap wel iets waaien van een verlangen naar meer van God voor onze gemeente, voor deze wereld. En ik voel in mezelf een vuurtje dat sterker is gaan branden als het gaat om het verlangen naar de kerk als plek van welkom, als thuis, in deze verwarrende wereld. Een steeds sterker gevoel van urgentie. Is dat de Geest? Ik hoop het. Ik probeer ontvankelijk te leven als predikant, de Geest ruimte te geven. Even een stapje terugdoen, als predikant en als gemeente, even wat minder doen en organiseren, maar ruimte laten ontstaan en kijken wat er dan gebeurt.” 

Welk boek, welke film of podcast raad je collega’s aan? 

“Het boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw van Suzanna Jansen. Een familiegeschiedenis waarin ze de positie van vrouwen in Nederland schetst. Ze volgt de levensloop van haar moeder. Het doet je beseffen dat de emancipatie nog maar kortgeleden op gang is gekomen; na de Tweede Wereldoorlog werd elke vrouw nog huisvrouw, nu mag ze studeren wat ze wil. Maar je realiseert je ook dat haar positie nog lang niet overal gelijk is, ook niet in de kerk.” 

Is er een bijbeltekst die met je meegaat? 

“Johannes 10:10 komt steeds weer bij me op, waar Jezus zegt dat Hij gekomen is om ‘jullie het leven te geven in alle volheid’. Een kernachtige samenvatting van wat mij vreugde geeft: dat Hij ons bedoeld heeft als mensen die in vrede en vreugde mogen leven, en dat íéder mens daartoe is geroepen.” 

Wat hoop je voor de toekomst van de kerk? 

“Ik hoop dat we kunnen wegblijven van het schaarstedenken: vergrijzing en krimp. Dat is een tekortdenken en doet geen recht aan de overvloed van Jezus. Ik hoop dat we een gemeenschap kunnen blijven die de mensen voluit verwelkomt als mens en mensen niet tegenover elkaar zet: wij dit, jullie dat. En dat de kerk een plek is waar vreemde vogels ruimte kunnen krijgen, met de durf om op te komen voor minderheden en mensen die onderdrukt worden. Om de interne vrede te bewaren durven we als kerk vaak niet voluit op te komen voor wat er misgaat in de wereld. Ik hoop dat lokale gemeenten hun stem durven laten horen.” 

Foto: Nienke van Denderen Fotografie

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)