Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ds. Leon van den Dool: "Ik hoop dat de kerk als leerling achter Jezus aan blijft gaan”  

Leon van den Dool (1991) is gemeentepredikant in Broek op Langedijk, en schreef mee aan de overdenkingen in de nieuwe adventskalender van de Protestantse Kerk. Dicht bij Jezus blijven, dat is zijn wens voor de kerk. “Ik hoop dat we als leerling achter Hem aan blijven gaan.”   

  • gemeentepredikant in Broek op Langedijk sinds 2019 
  • studie hbo-theologie en godsdienstleraar aan de Christelijke Hogeschool Ede, missionaire master in Kampen en predikantsmaster aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam 
  • voelt zich het meest verwant met de evangelische stroming en de Gereformeerde Bond binnen de kerk   

Hoe ervaar je je roeping?  

“Als een groot geschenk van God. Ik mag van heel dichtbij ervaren wat God aan het doen is in de gemeente en de buurt. Tegelijkertijd is roeping ook een grote verantwoordelijkheid die het nodige van je vraagt. Het besef dat je door God geroepen bent, geeft mij het vaste vertrouwen dat het goed komt, ook al zie ik het zelf even niet. In het gebed heb ik gemerkt dat ik God daaraan mag houden: ‘Heere Jezus, het is uw kerk. Wilt U verder gaan waar ik niet meer kan? En wilt U mij gevoelig maken voor wat U doet, en mij gebruiken waar nodig?’ Dit gebed, waarin ik de gemeente toevertrouw aan God, heeft mij meer dan eens veel blijdschap gegeven.” 

Wat heb je nodig om met vrucht en vreugde te werken?  

“Vooral een diepe verbondenheid met God. Ik heb moeten leren om vooral een biddende voorganger te zijn en dan pas te werken. Iedere keer moet ik terug naar de basis: God zelf. Als ik mij in stilte tot God wend, voel ik me dankbaar over wat Hij aan het doen is, bijvoorbeeld als iemand wordt aangesproken door een dienst of er langzaam herstel komt in gezinnen.”  

Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt?  

“Het is belangrijk om rust en stilte in te bouwen. Het helpt mij bijvoorbeeld enorm om ritmes in mijn telefoon te hebben. Voor 9 uur 's morgens check ik mijn WhatsApp niet, omdat ik eerst bewust tijd wil doorbrengen met mijn gezin en met God. Ook ontmoet ik elke week een aantal collega’s uit de buurt, vanuit allerlei kerken. We komen iedere woensdag samen om te bidden, eten en wandelen. We delen de mooie en pijnlijke dingen die gepasseerd zijn. Door het met elkaar te delen gebeurt er altijd wel iets. Het relativeert, confronteert of je komt op nieuwe gedachten.” 

Welk onderdeel van je werk doe je het liefst?  

“Het klinkt misschien gek, maar ik vind het bijzonder om een rouwdienst te leiden. Mensen lijken in een tijd van verdriet veel meer bezig te zijn met God, geloof en de betekenis van het leven. Ook het contact met jongeren vind ik fijn, het voorgaan in de diensten, en filmpjes maken voor mijn kanaal Dominee Leon op Instagram en Tiktok. Daarnaast vind ik het geweldig om zo nu en dan op straat te staan en bezoekers van het winkelcentrum te vragen wat zij het meest nodig hebben. Het geeft prachtige inzichten in wat mensen belangrijk vinden en het leidt soms tot diepgaande contacten met buurtgenoten. Het was een behoorlijke drempel, maar het is het meer dan waard.” 

Welke (na)scholing heb je voor het laatst gevolgd?  

“De cursus ‘Undefended preaching' van IZB. Trainer ds. Paul Visser nam ons aan de hand van het boekje Undefended leadership mee in een manier van preken waarmee je vrijuit voor de gemeente of een groep kunt staan. Het hielp mij om dichter bij de bijbeltekst en mezelf te blijven in de preek. De cursus leert je hoe je als voorganger vooropgaat en mensen kunt meenemen in je verhaal. Een deel van mij wil zich verschuilen achter de tekst, maar door de teksten van Paulus ben ik nog meer gaan inzien dat je als persoon een instrument bent en volledig meekomt.”  

Waar kan de kerk haar rol pakken in de verantwoordelijkheid voor onze medemens en voor de schepping?  

“Waar niet? We moeten blijven bidden of God mensen in de lokale gemeenten in hun hart wil raken. Zodat ze weten wat er nodig is, bijvoorbeeld op het gebied van eenzaamheid en duurzaamheid. In onze gemeente worden maandelijkse lunchbijeenkomsten georganiseerd. ‘Leven van genoeg’ begint bij kleine dingen als je eten met elkaar delen. Het is goed om daar als kerk in voor te gaan.”   

Welk boek, welke serie, film of welke podcast raad je je collega’s aan?   

“Een aanrader is de podcast/app ‘Lectio 365’, waarin je elke dag wordt meegenomen door een gebed. Verder luister ik graag naar ‘De Ongelooflijke Podcast’. Het helpt me om maatschappelijke thema’s een plek te geven. Verder vind ik het boek ‘Energie van de Geest’ van Philip Troost een aanrader. De schrijver legt een heel mooie verbinding tussen bijbelteksten en thema’s die spelen in het dagelijks leven, en laat zien dat je als voorganger een plek kunt creëren waar mensen tot bloei komen en waar men zich onderling verbonden voelt.”   

Is er een bijbeltekst die met je meegaat?  

“Romeinen 10 vers 14 en 15: En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt? En hoe zullen zij prediken, als zij niet gezonden worden? Zoals geschreven staat: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen die vrede verkondigen, van hen die het goede verkondigen! (HSV) Mijn zus gaf me deze tekst toen ik als predikant bevestigd werd. Het laat zien dat God je voorgaat, dat Hij het is die vrede brengt. Als predikant mag ik die vrede delen en verkondigen, maar ook dat God ons wil gebruiken om die vrede verder te brengen.”  

Wat hoop je voor de toekomst van de kerk?  

“Dat ze heel dicht bij Jezus blijft en luistert naar de stem van God. Ik hoop dat de kerk positief eigenwijs blijft, en elke keer kiest voor de weg van rechtvaardigheid, goedheid, trouw en nederigheid. Dat we elke keer weer ons vertrouwen stellen op God, en niet bang zijn om anders te leven. Het is belangrijk om vrijmoedig - als leerling - achter Jezus aan te gaan.”  

Lees meer in de serie over de voorgangers in de Protestantse Kerk:

 

 

Foto: AG Heeremans Photography

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)