Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Nieuwjaarsboodschap 2024: Een lied voor onderweg

De start van een nieuw jaar is niet alleen maar feestelijk, er speelt veel om je zorgen over te maken. Wat doe je als je opziet tegen de toekomst? Misschien moeten we dit nieuwe jaar starten met een gezamenlijk lied.

Ook jij bent het nieuwe jaar waarschijnlijk feestelijk gestart: je hebt oliebollen gegeten, samen de laatste seconden afgeteld, en geproost op het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat hopelijk veel moois gaat brengen.

Toch kun je bij de start van dit nieuwe jaar ook overvallen worden door een gevoel van somberheid. De oorlog in Oekraïne, het geweld in Israël en Gaza, de klimaatproblemen … Er spelen veel dingen om je zorgen over te maken, in de wereld en in je persoonlijke leven. En het is onwaarschijnlijk dat al deze dingen het komende jaar opgelost zullen worden. Hebben we eigenlijk wel reden om ons te verheugen op dit nieuwe jaar? 

Een levenslied

Ook als we geloven dat God in het nieuwe jaar met ons meegaat, kan het lastig zijn om hoopvol te blijven. We zijn kwetsbare mensen die struikelen en vallen. We worden geraakt door ziekte en dood, dreigen maar al te makkelijk ten prooi te vallen aan oppervlakkigheid of cynisme. Wat doe je als je opziet tegen de toekomst? 

Ik stuitte onlangs op dit mooie couplet uit 'Een volk op weg gezet' (Liedboek, lied 1002):

Wat wordt gezongen onderweg?
Een levenslied tegen de dood:
‘Hij heeft de groten neergehaald
en kleine mensen maakt Hij groot.’

Maar wie zijn wij? Wij gaan op pad,
zingen elkaar de toekomst in.
Wij struikelen en staan weer op:
iedere dag een nieuw begin.

Samen zingen

Misschien moeten we dit nieuwe jaar starten met een gezamenlijk lied. Net zoals de Israëlieten zongen toen ze door de Rode Zee gingen, een onbekende toekomst tegemoet. Zingen tilt je even boven jezelf uit, boven de twijfels en zorgen die je hoofd in beslag kunnen nemen. Wat hierbij helpt: liederen hoef je niet zelf te bedenken. Ze worden ons aangereikt door mede-gelovigen die de woorden en melodieën al voor ons op papier hebben gezet.

Je hoeft ook niet altijd zélf te zingen. Soms heb je even geen stem, voel je je vlak of ben je juist te veel door emoties overmand. Van tijd tot tijd overkomt dat ons allemaal. Gelukkig zijn er dan anderen die voor je doorzingen. Er komt vast een moment dat je weer kunt meezingen. Misschien kun jij dan, op jouw beurt, wel voor een ander zingen. 

Ga mee

Laten we dus volop zingen dit jaar, uit volle borst of voorzichtig meeneuriënd. In een volle kerk, in een klein groepje of in je eentje achter een beeldscherm. Ga mee, voeg je in het koor van alle tijden en plaatsen, in vertrouwen op onze God die is, die was en die komt. Hij houdt de toekomst in zijn hand. 

Uit hetzelfde lied 1002:

Een volk op weg gezet
om vrede tegemoet te gaan:
de toekomst die is aangezegd,
moet doorverteld, verstaan, gedaan.
Zijn wij dat volk gewekt om op te staan?
Wij gaan.

Een gezegend 2024 gewenst!

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)