Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vijf tips bij het spreken voor een groep

In de kerk wordt veel gesproken voor groepen. Niet alleen door de predikant, maar ook door de ouderling van dienst, een kringleider of een jeugdleider. Vijf tips om rekening mee te houden als je je mededeling, inleiding of preek voorbereidt. 

1. Bid om de leiding van de heilige Geest 

Bid dat Hij door jou heen werkt en je rust geeft. Laten we bidden alsof alles van God afhangt en onszelf voorbereiden alsof het helemaal van ons afhangt. 

2. Weet wat je wilt vertellen 

Gebruik de IKEA-methode voor een preek of inleiding. Of voor een mededeling waar een actie bij hoort. 

De letters staan voor: 

  • Inspirerend intro
  • Krachtige kern
  • Erkenning (Verplaats je in je hoorders. Noem wat zij tegen jouw mededeling zouden kunnen inbrengen en geef erkenning door te laten merken dat je dit begrijpt.)
  • Activerende afsluiting

3. Weet hoe je het wilt vertellen 

Niet alleen wat je vertelt, ook de manier waarop je je boodschap onder de aandacht brengt maakt uit. 

a. Maak contact 
Op het moment dat je komt oplopen, zie je vaak al of iemand contact maakt of niet.

b. Lach 
Uit allerlei onderzoeken van sociaal psychologen blijkt dat we mensen die lachen aardiger vinden. Natuurlijk hoef je geen nepsmile op te zetten, daar prikken veel mensen doorheen. En ik hoef vast niet te zeggen dat je niet de hele tijd hoeft te lachen. Sterker nog: als je lacht terwijl je iets verdrietigs vertelt, geloven mensen je niet. Hoe meer ontspannen je bent, hoe groter de kans dat je op een natuurlijke manier lacht.

c. Laat jezelf zien 
Mensen die op ons lijken, vinden we sympathieker. Zorg dat mensen zich herkennen in wat je vertelt. In de voorbeelden die je geeft. In dat wat je over jezelf vertelt. Als je laat zien dat je niet perfect bent, haken mensen eerder aan. 

d. Luister 
Ga in gesprek met mensen over je onderwerp en luister naar hun verhalen. Laat in je voorbeelden merken dat je weet wat er leeft. 

4. Vraag om feedback 

Om erachter te komen of je boodschap landt, werkt het goed om wat gerichte vragen te stellen, zoals:

  • Hoe zou je mijn stijl omschrijven?
  • Kwam mijn boodschap over? Waardoor wel of niet?  

5. Oefen! 


Jezelf terugkijken 
Ik hoor van veel mensen dat ze het spannend vinden om zichzelf op video terug te kijken. Dat snap ik en dat vind ik bij mezelf ook. Ik zie opeens dingen terug waar ik me helemaal niet van bewust ben. Juist daarom raad ik het je aan. Zodat je weet hoe je overkomt en daarvan kunt leren. Bedenk voor jezelf waar je de volgende keer in wilt groeien en oefen het – zo mogelijk – voor de spiegel. 

Lees meer in de serie Kerk & Raad:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)