Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Vlugschrift vluchtelingen juni 2024

Ken jij mensen die wakker liggen van de kosten van gezinshereniging?

Vorig jaar dreigde er in Uithoorn een gezinshereniging te stranden op financiële problemen van het gezin. Een Syrische man die na een lange procedure bij de IND een status had gekregen begon met de procedure om zijn vrouw en kinderen ook naar Nederland te laten komen. Omdat ook dat heel lang duurde kostte het de man veel geld om zijn familie in Turkije in leven te houden. De diaconie van Uithoorn is benieuwd naar de ervaringen van andere diaconieën hiermee. Deze kun je mailen naar j.jungheim@protestantsekerk.nl. Bedankt alvast!

Coalitieakkoord - reacties

In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie gaan pagina 2 t/m 6 over asiel en migratie. 

VluchtelingenWerk reageert: Nieuw kabinet laat asielsysteem willens en wetens vastlopen. De Raad van Kerken schreef een opiniestuk voor Trouw. Eerder waarschuwden migratiedeskundigen al om feiten boven fictie te blijven stellen (Trouw, 10-05-2024): ‘Meer dan ooit maken politici de wetenschap en rechters verdacht’. Volgens hen is er niet of nauwelijks ruimte om het asielbeleid verder aan te scherpen.

De feiten: rapporten over asiel in Nederland

Het AIDA rapport bevat een overzicht van de Nederlandse asielprocedure, de opvangsituatie en rechten van vluchtelingen in Nederland. De UNHCR bezocht de opvang in Nederland en deed aanbevelingen aan COA, regering en gemeenten. De Nationale ombudsman concludeerde in zijn onderzoek Verboden hulp te bieden? dat het optreden van de overheid richting burgers die hulp boden aan asielzoekers bij Ter Apel in de zomer van 2022, onbehoorlijk en ongepast was. Hoewel de overheid bereid is om te leren van de situatie ‘dient een nieuw dieptepunt in de asielopvang zich aan’.

Hoofd Arbeidsinspectie: ‘Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan’

Hoofd van de Arbeidsinspectie Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden’ (Volkskrant, 07-05-2024).

Oekraïense vluchtelingen verdwijnen van de Nederlandse radar 

Oekraïners kunnen in Nederland steeds slechter terecht voor opvang. Nu veel mensen worden geweigerd op het centrale aanmeldpunt in Utrecht, verliezen instanties gevluchte Oekraïners uit het oog. Die mensen moeten zelf speuren naar Nederlandse opvangplekken, en die zijn er nauwelijks nog. Zij belanden bijvoorbeeld bij kennissen op de bank (Trouw, 06-05-2024).

Europese Verkiezingen - Wat zijn de standpunten?

Stichting LOS maakte een analyse van de verkiezingsprogramma's van de Nederlandse partijen, en ook van de fracties waar ze in het Europese Parlement bij horen. Europa schenkt landen miljarden om migratie stoppen. Maar werkt het ook? (Trouw, 09-04-2024) De EU spendeert miljarden aan deals met derde landen om migranten buiten de deur te houden. Die deals zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot ‘totaalpakketten’, waar handel, migratie en ontwikkelingshulp samenkomen. Maar waar het geld naartoe gaat, is niet te controleren. Wetenschappelijk onderzoek heeft kritiek op deze ‘hagelschotmethode’ om de ‘grondoorzaken van migratie’ aan te pakken en ontdekte dat het aanpakken van  corruptie het meest kansrijk is om te voorkomen dat mensen elders hun heil gaan zoeken.

Deel je Tafel! Berichten uit Ermelo en Amsterdam

Op 25 mei organiseerden de Diaconie van de Hervormde Gemeente, VluchtelingenWerk Ermelo en de taakgroep ZWO van de Gereformeerde Kerk 'Deel je Tafel', een maaltijd met ‘oude’ en ‘nieuwe’ inwoners van Ermelo. Ook dit jaar was iedereen weer van harte uitgenodigd voor deze gezellige en waardevolle bijeenkomst. Syrische kip met salade, Irakese rijst, gerechten uit Oekraïne, Eritrea en Nederland. Het kan allemaal op één menu wanneer je meedoet aan Deel je tafel! En in de Amsterdamse Muiderkerk was op 11 mei 2024 weer een Solidariteitsmaaltijd, waarop mensen zonder papieren koken, en mensen met papieren een financiële bijdrage leveren en eten. 

Podcast - Hoe pakken studenten die gevlucht zijn de draad weer op?

Hoe vinden studenten die gevlucht zijn voor vervolging, oorlog of geweld hun weg in de Nederlandse samenleving? Is het mogelijk ‘de professionele draad’ weer op te pakken? En hoe worden vluchtelingstudenten gevormd door hun historie en levensloop? Het project De poort van hoop van Hogeschool Utrecht voerde een actie-onderzoek uit naar deze identiteitsvragen. In deze podcast gaat Tjip de Jong met Hanke Drop en Oumar Barry in gesprek over hun bevindingen en inzichten.

Neem inbreng van mensen op de vlucht serieus

In The New Humanitarian (TNH) bepleit vluchtelingenadvocaat Jean Marie Ishimwe dat hulporganisaties moeten ophouden om mensen op de vlucht te zien als passieve slachtoffers die hulp nodig hebben. Zorg ervoor dat ze zeggenschap krijgen over hun leven, en neem de inbreng van vluchtelingen zelforganisaties (Refugee Led Organisations) serieus.

Buitenland: Italië, Libanon, Gaza, Egypte, Tunesië, Afghanistan

Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht.

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl

Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum. De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.

Uitgelicht:

  • EUAA: Country of Origin informatie bericht over Soedan.
  • UPdate, 2024, nr. 16: ABRvS 24 april 2024: Besluitmoratorium Gaza vernietigd; asielaanvragen moeten worden behandeld.
  • UPdate, 2024, nr. 16: EUAA heeft op 15 april 2024 nieuwe richtlijnen uitgebracht voor de beoordeling van asielaanvragen van Syriërs. Deze Country Guidance vervangt de versie uit februari 2023.

Agenda

Steun voor inwoners en ontheemden in Oekraïne

Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Via haar noodhulpprogramma helpt Kerk in Actie kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen.

Lees meer:


Geef voor dit werk