Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Het rad van gesprek

Pijl naar links Ideeën

Er zijn verschillende manieren om zo'n gespreksrad te knustelen.

  • Huur een 'rad van fortuin' bij een spelotheek. Plak hierop (met bijv. schilderstape) je eigen gespreksonderwerpen.
  • Maak een klein rad met stevig papier en een splitpen. Bevestig een cirkel van karton op een groter vierkant van karton, met een splitpen. Zorg dat het gat van de splitpen (in het midden van de cirkel) groot genoeg is zodat de cirkel makkelijk draait. 
  • De IKEA verkoopt draaibare dienbladen die je kunt gebruiken. Neem het draaibare dienblad, en verwijder het rubberen bandje van de cirkel aan de onderkant.
    Verdeel de ronde schijf in 'pizzapunten' en bij elke punt sla je een spijkertje in het hout aan de rand van de cirkel. In de 'pizzapunten' plak of schrijf je de verschillende woorden als gespreksonderwerpen. Je kunt gekleurd papier met woorden op het rad plakken, of je gebruikt plakplastic waarop je woorden kunt schrijven en weer wegvegen.
    Het draaiblad bevestig je op een vierkante houten plaat door de onderste cirkel op de plaat te lijmen. In deze plaat zet je 3 centimeter naast de draaiplaat een stokje. Boor hiervoor een gat in de plaat en zet daar het houten stokje in wat je vastmaakt met lijm. Aan het stokje maak je een tie-wrap (plastic kabelbinder) vast, en je knipt hem af zodat de tie-wrap lang genoeg is om de spijkertjes op de draaischijf te raken. Deze 'flipper' gaat langs de verschillende spijkertjes als je het dienblad ronddraait. Uitgebreide instructies vind je op deze blog.
  • Of maak een 'rad van fortuin' met de instructie uit de bijlage. 

Kies gespreksonderwerpen

Op het rad schrijf je verschillende onderwerpen waar je mensen over in gesprek wilt laten gaan. Voorbeelden voor een verdiepend (geloofs)gesprek zijn:
o Rijkdom
o Discipline
o Vergeven
o Jezus
o Doop
o Eerlijkheid
o Waarheid
o Bidden
o Liefde
o Kerk
o Vertrouwen
o Toekomst
o Geld
o Armoede
o Familie
o Muziek
o Traditie
o Bijbelverhalen

Je kunt er ook voor kiezen om de gesprekspartners samen te laten praten over verschillende categorieën en interesses. Zo kunnen ze ook op zoek gaan naar overeenkomstige interesses of juist generatieverschillen. Kies dan bijvoorbeeld de thema's:

o Sport
o Muziek
o Geloof
o Hobby's
o Natuur
o Reizen
o School
o Werk
o Eten en drinken
o Films en televisie

Gesprek organiseren

Nodig twee deelnemers uit die uit verschillende leeftijdscategorieën komen. Zet hen samen aan tafel waarop het rad ligt of staat. Laat hen aan het rad draaien zodat het gespreksthema wordt bepaald. Laat hen elkaar in ieder geval één vraag stellen over dit thema. Wanneer ze willen, mogen ze opnieuw draaien. Je kunt dit rad ook neerzetten op gemeente-brede activiteiten en steeds twee personen laten plaatsnemen.