Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een VOG is een verklaring van het Ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar vormt bij het uitoefenen van een nieuwe taak of functie in de samenleving. 

Waarom een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. De aanvrager wordt gescreend op het hebben gepleegd van strafbare feiten.

VOG’s zijn met name van belang voor vrijwilligers en beroepskrachten die een-op-een contacten hebben met kwetsbare groepen – zoals minderjarigen, ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of mensen in een afhankelijkheidssituatie –, die vertrouwelijke gegevens (persoonsregistratie) verwerken of met financiën omgaan.

Een VOG geeft geen garantie dat iemand geen fout gedrag heeft vertoond of zal vertonen. Iemand kan een strafbaar feit hebben gepleegd waarvan geen aangifte is gedaan bij de politie; een VOG wordt aan ongeveer 2 op de 1000 personen geweigerd. Daarnaast geldt dat een VOG bij de betrokkenen een moment van bewustwording creëert: iemand gaat met kwetsbare mensen werken.

Is een VOG verplicht?

In april 2024 besloot de generale synode dat een VOG per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van gemeenten binnen de Protestantse Kerk. De verplichting geldt nu dus nog niet, maar het is wel verstandig om het aanvragen van VOG’s tijdig te regelen.

Voor wie wordt de VOG verplicht per 1 juli 2025?

In de nieuwe generale regeling 16 (artikel 2, lid 2) staat een lijstje met personen waarvoor de VOG verplicht wordt:

  1. alle ambtsdragers
  2. alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben
  3. mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan minderjarigen of kwetsbare mensen zodat een persoonlijke band kan ontstaan
  4. mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen
  5. vertrouwenspersonen als bedoeld in art. 3
  6. mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht.

De kerkorde is duidelijk, maar geeft ook ruimte voor eigen invulling. Moet een organist bijvoorbeeld een VOG ontvangen? In beginsel niet, maar als de organist lesgeeft aan kinderen uit de kerk, uit hoofde van zijn functie bij de gemeente, dan wel. Hij of zij valt dan onder categorie d.

Voor de vrijwilliger die koffie schenkt na de dienst of als notulist aanwezig is bij kerkenraadsvergaderingen is de VOG niet verplicht. En degene die de bloemen wegbrengt na de dienst? Dat hangt ervan af hoe regelmatig deze taak wordt uitgeoefend, en of de bloemen steeds aan verschillende personen worden afgeleverd of niet. Als er regelmatig persoonlijk contact is met één of meer kwetsbare personen, op zo’n manier dat er een persoonlijke band kan ontstaan, dan is een VOG verplicht, anders niet.

Wat kost een VOG?

Voor vrijwilligers is een VOG gratis. Een aanvraag voor een gratis VOG verloopt via Regeling voor vrijwilligers | Gratis VOG. Voor beroepskrachten is de VOG niet gratis. De aanvraag voor beroepskrachten verloopt via Justis

Een vrijwilliger kan geen VOG inleveren die hij of zij via een andere organisatie heeft gekregen. Omdat de VOG voor specifieke werkzaamheden wordt aangevraagd, moet de VOG per organisatie worden aangevraagd.

Hoe vraag je een gratis VOG aan?

Je stelt als gemeente één persoon aan die bevoegd is om de VOG’s aan te vragen. Dit hoeft geen kerkenraadslid te zijn. Deze persoon krijgt van de kerkenraad een lijstje met mensen voor wie de VOG verplicht is en vult op gratisvog.nl/aanvraagformulier het aanvraagformulier in. Daarvoor zijn twee vereisten:

  1. De gemeente dient preventief beleid ter voorkoming van grensoverschrijdend gedrag te hebben en dit beleid ook in de praktijk uit te oefenen.
    Een voorbeeld van dit beleid is een gedragscode. Diverse gemeenten hebben deze (in combinatie met beleid) opgesteld. 
  2. De gemeente dient een Kamer van Koophandel-nummer te hebben én toegang tot de overheid via E-herkenning niveau 2+.

Aanvraagproces vrijwilligers

Benodigde gegevens vrijwilliger

  • Voorletter + achternaam
  • Geboortedatum
  • Persoonlijk mailadres
  • DigiD (verplicht voor digitale aanvraag)


Aanvraagproces namens de gemeente
. Dit gaat via de centrale aanvrager die de kerkenraad heeft aangesteld.

  1. De centrale aanvrager vult het aanvraagformulier inAanvraagformulier Gratis VOG
  2. Bij goedkeuring ontvangt de aanvrager bericht
  3. Daarna kan de aanvrager via Justis per vrijwilliger een VOG klaarzetten

Digitale VOG-aanvraag

  • De vrijwilliger krijgt bericht wanneer de VOG aanvraag klaarstaat
  • De vrijwilliger logt in met DigiD en voltooit de aanvraag met persoonlijke gegevens
  • Justis beoordeelt de complete aanvraag
  • Daarna ontvangt aanvrager namens de overheid bericht over de uitkomst

Schriftelijke VOG-aanvraag (zonder DigiD)

  • Aanvraag zonder DigiD kan alleen aan de balie van het gemeentehuis
  • De centrale aanvrager zorgt dat de vrijwilliger een geprinte versie van het aanvraagformulier (via Justis) ontvangt.
  • De vrijwilliger levert dit in bij de gemeente waar hij/zij staat ingeschreven. Legitimatie is noodzakelijk.
  • Voor schriftelijke aanvragen geldt een vergoeding van €41,35 (exclusief btw)

Aanvraagproces predikanten

Wie vraagt de VOG voor een predikant voor gewone werkzaamheden aan? 
De kerkenraad bereidt de VOG-aanvraag voor de gemeentepredikant voor, volgens de stappen beschreven op de website VOG voor werkgevers en organisaties | Justis. Vervolgens vraagt de predikant zelf de VOG aan via Justis, nadat hij/zij de link via de kerkenraad of vertegenwoordiger van de kerkenraad heeft ontvangen. Dit kan online. Voor de aanvraag is een DigiD nodig. De verwerkingstijd bedraagt maximaal 8 weken. De kosten bedragen € 34,85. Het bedrag kan gedeclareerd worden bij de kerkenraad. 

Welke screeningsprofielen worden gekozen voor een predikant voor gewone werkzaamheden?
Geadviseerd wordt de volgende algemene screeningsprofielen aan te vragen: 11, 12, 21, 43, 71, 84 en 85.  

Moet voor een emeritus predikant ook een VOG worden aangevraagd? 
Een emeritus predikant is niet als ambtsdrager verbonden aan de gemeente. Daarom hoeft hij/zij geen VOG aan te vragen. Dat verandert als hij/zij onder een van de categorieën van Generale regeling 16-2-2 valt, bijvoorbeeld als hij/zij deel uit gaat maken van de kerkenraad. In dat geval is hij/zij een ambtsdrager van de gemeente. Een VOG is ook nodig als de emeritus predikant namens de gemeente pastorale taken verricht of valt onder een van de andere in Generale regeling 16-2-2 genoemde categorieën. 

Moet een VOG worden aangevraagd voor een predikant die een preekbeurt verzorgt? 
Een predikant die een losse preekbeurt verzorgt, is geen ambtsdrager die is verbonden aan de gemeente en hoeft geen VOG aan te vragen. 

Moet een VOG aangevraagd worden indien een predikant hulpdiensten verricht? 
Een predikant die incidentele of structurele hulpdiensten verricht (ord. 3-18-2) zal in de regel vallen onder een van de categorieën van generale regeling 16-2-2. Een kerkenraad moet daarom een VOG voor hem/haar aanvragen, tenzij het gaat om incidentele hulpdiensten die niet zijn onder te brengen bij een van de categorieën van Generale regeling 16-2-2, bijvoorbeeld omdat het regelmatige of herhaalde karakter van de hulpdienst ontbreekt. 

Wat als iemand geen VOG krijgt?

Het kan zijn dat iemand geen VOG kan overhandigen. De kans is niet groot, maar wel aanwezig. Zorg in dat geval voor pastorale zorg voor deze persoon. Het is mogelijk dat een aanvrager wel een VOG krijgt voor de ene functie maar niet voor de andere. Er wordt altijd gekeken naar de specifieke risico's die aan de functie verbonden zijn.

De terugkijktermijn voor een VOG is 4 jaar. Daarop zijn uitzonderingen:

  • Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn.
  • Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten. Een HALT-maatregel is geen reden voor het weigeren van een VOG.

Bewaren VOG's

VOG’s hoeven niet door de gemeente bewaard te worden, aangezien er geen wettelijke verplichting of kerkelijke reden voor is, in tegenstelling tot de informatie die eerder op de website vermeld stond. Het is wel de bedoeling dat gemeenten bijhouden wie een VOG heeft kunnen laten zien.

Er is geen specifieke geldigheidsduur voor een VOG. Deze geeft alleen de situatie op het moment van afgifte weer. Wanneer iemand zijn of haar taken beëindigt en later opnieuw dezelfde of een andere taak op zich neemt, dient er een nieuwe VOG aangevraagd te worden. Dit geldt ook voor ambtsdragers die herkozen worden. Hoewel er geen formele geldigheidsduur voor een VOG bestaat, adviseren wij een hernieuwing om de vijf jaar. De deelname aan de Regeling Gratis VOG is eveneens geldig voor vijf jaar, waarna een nieuwe aanvraag voor verlenging nodig is. De procedure voor de verlenging is gelijk aan de oorspronkelijke aanvraag.

Ondersteuning bij het aanvragen

Je kunt ondersteuning krijgen bij het aanvragen van de VOG. Uiteraard kun je je vragen stellen via het contactcentrum via (030) 880 14 00, of info@protestantsekerk.nl. Je kunt ook contact opnemen met Ingrid Rombouts via VOG (cioweb.nl) of i.rombouts@cioweb.nl. Zij kan je begeleiden bij het gehele proces en alle voorwaarden waaraan de gemeente dient te voldoen om in aanmerking te komen voor gratis VOG’s.

Veelgestelde vragen