Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Financiële ondersteuning nodig?

Soms is er een startsubsidie nodig om je plannen voor de proefplek te realiseren. De Protestantse Kerk, Maatschappij van Welstand en de solidariteitskas hebben hier samen een beperkt subsidiepotje voor beschikbaar waar je voor in aanmerking kunt komen. Door de beperkte middelen moeten we in wijsheid keuzes maken waar we wel en niet in investeren. Bekijk op deze pagina of en hoe je in aanmerking komt voor deze subsidie die gaat bijdragen aan een financieel duurzame proefplek. 

Houd hierbij in gedachten:

  • Liever een duurzame plek die weinig geld nodig heeft dan een initiatief dat veel geld nodig heeft maar het geld op lange termijn niet bij elkaar krijgt
  • De eerste (financiële) verantwoordelijkheid voor een proefplek ligt lokaal, bij de lokale gemeenten. Wij zullen deze verantwoordelijkheid niet overnemen.
  • Zorg voor mensen in je team, stuurgroep of betrokken gemeente(n) met verstand van financieringsmodellen, financiën en fondsenwerving. De kwaliteiten van pioniers liggen meestal op andere vlakken. 

Stap 1: Check of je aan de criteria voldoet

Er is slechts beperkt subsidie beschikbaar, daarom moeten we keuzes maken in waar we wel of geen subsidie aan besteden. We maken als commissie een keuze uit het aantal aanvragen. Hierbij kijken we naar:

Harde voorwaarden:

  • Is er een verbinding met een lokale Protestantse Kerk die het initiatief steunt, o.a. financieel. We toetsen het eigen vermogen van deze gemeente(n) om te kunnen bepalen of een initiatief de subsidie wel echt nodig heeft. Wanneer deze gemeente(n) voldoende middelen tot hun beschikking hebben, zal geen subsidie verstrekt worden. Wel kan startbegeleiding worden geboden om draagvlak en mogelijk financiële ondersteuning vanuit de lokale gemeente voor het plan te krijgen.
  • De subsidie draagt bij aan de verduurzaming van de plek. Er is een visie op hoe het initiatief door kan gaan wanneer de subsidie stopt.
  • Je hebt een begroting van boven de 20.000 euro per jaar, hebt een werker in dienst, of kunt aantonen waarom jouw initiatief ‘stevig’ is en de investering nodig heeft. 
  • Wederkerigheid. Hoe gaan jullie leren van de ervaringen die er al zijn opgedaan binnen de pioniersbeweging? Hoe gaan jullie wat je geleerd hebt weer delen met de beweging? 

Overige overwegingen die maken dat we eerder geneigd zijn subsidie te verstrekken:

  • Vernieuwende initiatieven
  • Initiatieven in regio’s waar de kerk niet of nauwelijks vertegenwoordigd is
  • Initiatieven die zich richten op doelgroepen die niet of nauwelijks in de bestaande kerken aanwezig zijn
  • De betrokken kerken ondersteunen al meerdere proefplekken of hebben zelf weinig eigen vermogen

Stap 2: Voorbereidingen, plan en jaarrekening

Schrijf een plan. Beschrijf in ieder geval op welke wijze jullie aan de ‘harde eisen’ voldoen en waarom we juist in jullie initiatief zouden moeten investeren (‘zie overige overwegingen’). Jullie kunnen ons format gebruiken, maar ook een eigen plan schrijven.

Verder ontvangen we graag de meest recente jaarrekening van de zendende protestantse gemeente(n) waarin ook duidelijk wordt wat haar vermogenspositie (balans) is, zodat we inzicht krijgen in de eigen draagkracht van de gemeente.

Verstuur het plan en de jaarrekening naar pionieren@protestantsekerk.nl

Stap 3: Aanmelden presentatiedag

Je meldt je aan voor een presentatiedag. Op het aanmeldingsformulier staan de verschillende beschikbare data waar je je voor aan kunt melden. 

Na de aanmelding en het inleveren van het plan bekijken wij jullie aanvraag en besluiten we of jullie wel of niet worden uitgenodigd voor de presentatieavond. Dit wordt aan jullie teruggekoppeld. 

Wanneer jullie worden uitgenodigd, dan ontvangen jullie aanvullende vragen n.a.v. het plan dat ingediend is. Hier gaan we graag met jullie over in gesprek tijdens de presentatieavond. 

Stap 4: De presentatiedag (avond)

Een team van experts is aanwezig om naar aanleiding van het ingediende plan verder in gesprek te gaan en eventueel aanvullende (financiële) ondersteuning toe te kennen. We hebben een uur de tijd per aanvraag.

  • 30 minuten: presentatie en gesprek over de aanvullende vragen die jullie hebben ontvangen.
  • 15 minuten: Het team van experts gaat met elkaar in beraad en neemt een besluit om wel of geen subsidie te verstrekken. Ook verzamelen we inhoudelijke feedback en tips voor het team. 
  • 15 minuten: We delen ons besluit, inhoudelijke feedback en tips met het team. 

Stap 5: Na de presentatieavond

Er wordt een brief opgesteld waarin we de gemaakte afspraken tijdens de presentatieavond delen met het team dat de aanvraag heeft ingediend. Hierin staat beschreven of er wel of geen subsidie wordt verstrekt. Ook wordt het bedrag vermeld en is de inhoudelijke feedback terug te lezen. 

We vinden het belangrijk dat proefplekken die subsidie ontvangen niet alleen maar geld ontvangen, maar ook nadenken over hoe ze iets van hun ervaringen en geleerde lessen kunnen delen met andere proefplekken. We willen tenslotte een beweging faciliteren. Dat betekent dat je onderdeel bent van iets groters dan alleen je lokale initiatief. 

Elk jaar wordt er gevraagd om een kort verslag te maken en deze met ons te delen. Zo kunnen we van jullie leren en hebben we tegelijkertijd zicht op hoe het geld wordt besteed. 

Aanbod

Subsidie, 10.000 – 60.000 euro, uit te keren over een periode van 1-3 jaar. Daarnaast kan de commissie aanvullende ondersteuning aanbieden, zoals:

  • inhoudelijke feedback van experts die meedenken over de volgende stap(pen);
  • koppeling aan experts of partnerorganisaties die verder kunnen helpen;
  • extra begeleiding waar nodig (denk aan startbegeleiding, extra begeleiding op locatie, deelname aan leerkringen);
  • werkgeverschap dat door de dienstenorganisatie wordt gefaciliteerd. De pionier komt in dienst bij de mobiliteitspool van de Protestantse Kerk. Het salaris wordt niet door de Protestantse Kerk betaald.