In deze serie zijn artikelen gebundeld die een bepaald onderwerp uitleggen of achtergrondinformatie bieden.
Protestanten vinden het avondmaal belangrijk en nemen er graag aan deel. Dat blijkt uit een peiling onder leden van het onderzoekspanel Protestantse Kerk.
Samenwerken in de kerk is een Bijbelse opdracht. "In de kerk ben je aan elkaar gegeven." Gemeenten zijn hier echter terughoudend in. Bang om hun eigenheid te verliezen. Vaak wordt er pas aan samenwerking gedacht als het eigenlijk te laat is. Ga samenwerken vanuit verlangen niet vanuit noodzaak.
Visitatie is een beladen woord. Het vindt immers plaats bij onenigheid in een gemeente en legt iets bloot wat pijnlijk is. Maar deze ‘dienst van bemiddeling’ is heel wezenlijk. “We kunnen niet zonder de blik van buiten.”
Waarom draagt inzicht in het vermogen bij aan een goed financieel beheer? En wat moet er in het bestuursverslag worden toegelicht over het vermogen?
Elke tijd stelt weer andere vragen en vraagt om steeds nieuwe antwoorden. Toen het volk Israël uit ballingschap terugkeerde, vond het niet het land terug dat het had achtergelaten. Hoe pakken wij nu, als kerk in het dorp, de draad na corona weer op?
Veel ouderlingen, bezoekmedewerkers, kerkelijk werkers en predikanten vinden het moeilijk om het gebed een plaats te geven in een pastoraal gesprek, terwijl het een van de krachtigste communicatiemogelijkheden is met God en met elkaar. Wat houdt mensen (terecht) tegen? Welke mogelijkheden zijn er om gebed gepast en gericht in te zetten?
Is kliederkerk op zichzelf genoeg om een goede leerling van Jezus te worden? Gertine Blom, predikant in de Protestantse Gemeente Sauwerd-Adorp-Wetsinge, beantwoordt die vraag na het lezen van een artikel over ‘discipelschap door kliederkerk’. Juist kliederkerk legt de verbinding tussen geloof en het alledaagse.
Hoe pakken we als kerken de draad weer op na ruim een jaar corona? Willen we terug naar het oude of is er inmiddels iets nieuw begonnen? De begrippen ‘motivatie’ en ‘veerkracht’ kunnen helpen om in de kerkelijke context van een geloofsgemeenschap met de coronacrisis om te gaan.
Vorig jaar maart kwam de trein die kerk heet met een schok tot stilstand. In één klap kon er niets meer, zelfs bij elkaar komen in een kerkdienst niet. Nu staan we op de drempel van meer mogelijkheden. Het is niet vanzelfsprekend om klakkeloos door te gaan bij waar we voor corona waren gebleven. Maar hoe wel?
De 'kerkenraad' voor de gehele kerk. Zo vat ds. Lieuwe Giethoorn in het kort samen wat de generale synode van de Protestantse Kerk precies is.