De Protestantse Gemeente Soesterberg wilde graag weten waar ze het beste op in kan zetten. Nieuw Kerkelijk Peil hielp om daarachter te komen, en dat werd een waardevol proces.
Waar is nou echt behoefte aan als het gaat om gemeente-zijn, en hoe betrek je daar de gemeente goed bij? Nieuw Kerkelijk Peil leek het juiste instrument om daarachter te komen. De Protestantse Gemeente Soesterberg paste dit instrument toe. “We hebben er veel tijd en moeite in gestoken”, zegt kerkenraadsvoorzitter Jaap van den Hoek. “We hebben er een speciale commissie voor in het leven geroepen. Het kost best wat geld, maar een deel daarvan kun je terugkrijgen via subsidie.”
De investering was de moeite waard. “We waren al langer aan het nadenken over wat echt belangrijk is. Financieel gezien wordt het minder, er is sprake van vergrijzing, maar onze gemeente heeft wel voldoende mensen met energie om wat te doen. We wilden graag weten waar we het beste op in kunnen zetten.”
Vertaalslag
Gemeenteleden konden een enquête invullen om de kernkwaliteiten van de gemeente naar boven te halen. “Al met al zijn er zo’n tachtig formulieren ingevuld,” vertelt Van den Hoek, “ongeveer 40 procent van het aantal actieve leden in de kerk. De uitslag gaf vooral veel gegevens. We vonden het nog best lastig om daar de juiste informatie uit te halen en te bedenken wat dat dan precies zegt.”
De uitkomst werd daarom omgezet in tien stellingen – een idee van gemeenteadviseur Bert Bakker, die met subsidie vanuit de Protestantse Kerk ingeschakeld werd. “Samen met Bert hebben we twee avonden lang de informatie op een rij gezet en besproken hoe we die naar de gemeente wilden brengen. Zonder hem was de vertaalslag lastig geworden.”
De uitslag
De informatie is teruggebracht naar tien stellingen. Die zijn op drie gemeenteavonden besproken. “Daar waren zo’n 40 mensen bij aanwezig. En door in groepjes te praten over zaken die ertoe doen, was dit een heel waardevol proces, het heeft de gemeente meer bij elkaar gebracht. Op de eerste avond hebben we de stellingen gepresenteerd en, na bespreking, de stellingen die eruit sprongen op een rij gezet. De volgende twee avonden hebben we deze verder ingevuld. Het was een goed proces omdat we de gemeente er echt bij konden betrekken en omdat de prioriteiten behoorlijk eenduidig bleken.”
Verbinding en het geloofsgesprek
Meer verbinding en aandacht voor geloofsthema’s bleken de kern van de uitkomst na de gemeenteavonden: het vuur aanwakkeren, het geloofsgesprek voeren, elkaar enthousiasmeren. Van den Hoek: “Nu hebben we bijvoorbeeld eens per maand een gespreksgroep over een geloofsthema, en we zijn bezig buurtnetwerken op te richten waar ook niet-frequente kerkgangers voor worden uitgenodigd en waar een actueel thema zal worden besproken. En via WhatsAppgroepen worden spontaan onderling initiatieven ontplooid. Voor het gemeente-zijn is deze enquête echt een impuls gebleken.”
Benieuwd naar Nieuw Kerkelijk Peil? Volg op 22 oktober het gratis webinar hierover.
Illustratie: TinekeWerkt.nl