Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kinderoppas in de kerk, hoe doe je dat?

De kinderoppas is misschien wel het ondergeschoven kindje van het jeugdwerk. De crèche wordt in veel gemeenten vooral gezien als een plek om kinderen op te vangen, zodat ouders en andere gemeenteleden ongestoord de kerkdienst kunnen beleven.

Wat is kinderoppas in de kerk?

Kinderoppas in de kerk is een plek waar jonge kinderen opgevangen worden terwijl de kerkdienst plaatsvindt. 

Visie op kinderoppas

Voor kinderoppas lijkt geen beleid nodig te zijn, maar aangezien de kinderoppas of crèche van de gemeente de eerste plek is waar jonge kinderen kerk-zijn ervaren, is het van belang dat deze eerste indruk van blijvende waarde is. De indrukken die in de eerste levensjaren worden opgedaan, hebben invloed op hoe kinderen later naar de kerk kijken.

Denk dus in het jeugdbeleid ook na over hoe je de kinderopvang in jouw kerk vormgeeft. Is het er veilig en warm, zowel qua sfeer als in praktisch opzicht? Welk speelgoed wordt aangeboden? Is er aandacht voor geloofsopvoeding? Door vooraf na te denken over je kinderoppas en hier beleid voor te maken, kun je de eerste ervaringen van baby's en peuters met de kerk en het geloof tot een positieve ervaring maken. 

Voor welke leeftijd is de kinderoppas geschikt?

De kinderoppas in de kerk is geschikt voor kinderen van 0-3 jaar. Het is goed om te weten dat jonge kinderen vooral via de zintuigen leren. Het gaat er dus om wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Zorg daarom voor een positieve en veilige sfeer. Wat zien ze als ze de ruimte binnenkomen? Hoe voelt het? Daarnaast houden ze van regelmaat en vaste gewoonten. Zing bijvoorbeeld iedere zondag dezelfde liedjes zodat de kindjes die liedjes, hoe jong ze ook zijn, al leren herkennen als horend bij kerk en geloof.

Zie ook dit artikel:


Weinig of veel jeugd bij de oppasdienst?

Als je maar één of twee kinderen opvangt, is dit het gemakkelijkst te organiseren. Ook dan is het overigens van belang dat er altijd minimaal twee vrijwilligers aanwezig zijn. 

Als er sprake is van een grote groep kinderen, kan het goed zijn om de groep kinderen te splitsen, waarbij je de baby's dan apart kunt leggen in een rustige ruimte met voldoende begeleiders. Met de peuters en dreumesen kun je dan aan de slag met bijvoorbeeld liedjes, een kinderbijbel of kleurplaten. 

Zorg dat er altijd voldoende leiding aanwezig is en wees ook voorbereid op een grotere groep bij een bijzondere dienst als een doopdienst of een gezinsdienst. 

Oppasdienst binnen het geheel van de gemeente 

Het is mooi als ook de rest van de gemeente aandacht heeft voor de jongsten van de gemeente. De predikant kan bijvoorbeeld rond het speciaal bidden voor de kinderen bij de oppasdienst. Ook kunnen wellicht de oudste peuters al eens aansluiten bij korte onderdelen van de dienst. In sommige gemeenten wordt ervoor gekozen om de jongsten bij de zegen aan het einde van de dienst in de kerk te brengen zodat zij ook letterlijk mee krijgen.

Kinderoppas - niet alleen op zondag?

Deel bijvoorbeeld het liedje (zie alinea ‘voor welke leeftijd’) dat jullie met de kinderen zingen met de ouders/verzorgers, zodat zij dat thuis ook kunnen oefenen. Als je gebruikmaakt van een methode of kinderbijbel, dan kun je via de app, in kerkblad of op andere manieren delen welke Bijbel of boekjes jullie gebruiken en welk verhaal jullie lezen met de kinderen. 

Materialen en tips voor de oppasdienst in de kerk

Het volgende materiaal is is geschikt voor jonge kinderen:

  • Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft diverse bijbels en boeken die geschikt zijn voor jonge kinderen. KokBoekencentrum heeft een knisperbijbeltje. Uitgeverij Jongbloed biedt de Lees je mee Bijbel
  • De HGJB geeft met Opstap een compleet pakket, met voor iedere week een bijbelprogramma/ingroeiprogramma en basisdocumenten met adviezen.
  • Het oefenen van steeds hetzelfde kinderliedje is een mooie manier om met geloofsopvoeding bezig te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op zingindekring.nl
  • Wat denk je van ‘Bijbels’ speelgoed, zoals een ark van Noach of een kerststal? 
  • De methode Kerk op schoot is ook geschikt voor deze leeftijd. Tijdens deze diensten beleven baby’s, peuters én hun (groot)ouders/verzorgers een bijbelverhaal met alle zintuigen. 

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)