Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vlugschrift vluchtelingen mei 2024

Elke maand een vredeslied

Oekraïne, Israël en Gaza, Soedan. Zoveel plekken waar geen vrede is. Zingen kan helpen, verbinden. Op weg naar de jubileumviering van 100 jaar Kerk en Vrede op zaterdag 5 oktober a.s. in Utrecht, reikt Kerk en Vrede iedere maand een vredeslied aan. Om te zingen in kerken en huizen, op pleinen en in straten. Het eerste vredeslied was Dona nobis pacem. Het lied van de maand mei is: ‘Wat vraagt de Heer nog meer van ons...‘ (Liedboek 2013, 992), geïnspireerd door Micha 6,8.

Tenten voor asielzoekers

Het demissionaire kabinet verzoekt de provincies om extra noodplekken voor asielzoekers. In een ultieme poging om een crisis in de asielopvang de kop in te drukken, komt het demissionaire kabinet met een nieuwe maatregel. Het Rijk stelt in iedere provincie grond beschikbaar waar grote tentenkampen voor ten minste vijfhonderd asielzoekers en vluchtelingen neergezet kunnen worden. Doel is dat die noodkampen er binnen twee maanden zijn, om zo spoedig de nodige verlichting te bieden in de asielopvang. Trouw, 15-04-2024. Op Eenvandaag, 09-04-2024, legt Hemme Battjes van de Vrije Universiteit Amsterdam uit dat de Asielplannen van de formerende partijen niet realistisch zijn: 'Praktisch erg ingewikkeld'.

Strafbaarstelling hulp

Volgens staatssecretaris Van der Burg staan er in een nieuwe richtlijn van de EU voldoende waarborgen dat humanitaire hulp bij illegale binnenkomst of verblijf niet bestraft zal worden. Het kabinet is niet voor het strafbaar stellen van hulp aan mensen in nood door organisaties, zoals ngo’s, die handelen op basis van humanitaire gronden, maar wil de strafrechtelijke aansprakelijkheid niet principieel expliciet bij wet uitsluiten, aldus stichting LOS: Geen humanitaire uitzondering in EU-voorstel strafbaarstelling hulp aan ongedocumenteerden.

Alarmerende aanscherping asielbeleid op komst

VluchtelingenWerk Nederland heeft grote zorgen om verregaande wijzigingen in het asielbeleid die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd. VluchtelingenWerk noemt het 'één van de meest ingrijpende aanscherpingen in de afgelopen tien jaar'. De aanscherping raakt in het bijzonder vluchtelingen die gevaar lopen vanwege de groep waar zij toe behoren. Vluchtelingen moeten straks individueel aantonen waarom zij gevaar lopen.

Kennismaken met een vluchteling: het is een verrijking!

Zolang je als vluchteling met een verblijfsstatus nog in een AZC wacht op een woning, kun je moeilijk beginnen met inburgeren. Takecarebnb brengt de mensen in contact met gastgezinnen voor een verblijf van drie maanden. Want waar leer je nou beter onze taal, buurt en cultuur kennen dan bij iemand thuis? Vaak leidt de logeerperiode tot (vrijwilligers)werk, het starten van een studie en een levenslange vriendschap. Deelnemers noemen het 'een verrijking' van hun leven. Heb je ruimte in huis en hart om iemand welkom te heten? We zoeken graag, met zorg, een passende gast voor je. Lees ervaringen of meld je aan via takecarebnb.org.

Zomer 2024 - Gave kinderkampen

Veel vluchtelingenkinderen gaan in de zomer niet op vakantie. Ze vervelen zich dan vaak. Via Gave kunnen vluchtelingenkinderen mee met een christelijk kinderkamp. Zij trekken op met Nederlandse kinderen en leren elkaar en God (beter) kennen. Meer informatie over de kinderkampen. Ook organiseert Gave iedere zomer toffe jongerenvakantieweken waarin vluchtelingen- en Nederlandse jongeren elkaar ontmoeten. Binnenkort (31 mei t/m 2 juni) is er al een Moeder-en-Kindweekend

Beslisboom recht op onderwijs

Wat zijn de opties voor mensen zonder verblijfsvergunning om te starten met een opleiding in het mbo of hoger onderwijs? Met de beslisboom Recht op Onderwijs zet ASKV alle informatie voor je op een rij. Aan de hand van een aantal vragen geven ze inzicht in de verschillende mogelijkheden. Want er is vaak meer mogelijk dan we denken.

Onderdak geven als gebaar van verzet

Schrijver Chris Keulemans gaf zelf onderdak aan vluchtelingen en hielp mensen die vanuit Belarus naar Polen kwamen. Toen hij daar was, verbood de regering deze hulp en zag hij hoe mensen op verschillende manieren tegen in verzet kwamen. Op 22 mei vertelt hij bij een meet-up van het solidariteitsnetwerk NOO over het belang van dit verzet. Zie ook de agenda.

Maisha Safari, mijn levensreis

Dit indrukwekkende boek beschrijft de levensreis van Mukisa, een leergierige moslimjongen uit Kampala die als kind wordt geronseld door een rebellengroep. Als het onhoudbaar wordt, ontsnapt hij naar Europa. Daar valt hij in de handen van mensenhandelaren. Opnieuw ontsnapt hij en komt in Nederland terecht. In dit krachtige persoonlijke verhaal kruip je in de huid van Mukisa, en beleef je zijn interne kracht, liefde voor de medemens en doorzettingsvermogen.

Het Migratiepact

TNH: EU doubles down on deterrence with new migration pact

Buitenland: Griekenland, Egypte, Libië, Soedan, Venezuela

Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht.

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl

Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.

Uitgelicht:

Nieuwsbrief LOS 21-07: Sinds het decreet van augustus 2023 worden asielzoekers in Italië die een status krijgen, direct uit de opvang verwijderd. Ze hebben geen toegang tot andere opvang. Daarom vindt deze rechter dat terugsturen van statushouders naar Italië onverantwoord is.

Agenda

  • 22 mei: 19.30 - 21.00 uur. Meet-up NOO: hoe kom je in verzet? Pauluskerk, Mauritsweg 20, Rotterdam. Meld je aan via.: info@noo.nl 
  • 23 mei, 19.30 tot 21.30 uur. Het beeld van de vluchteling in Europa: gast of last? Met Erica Meijers en Goos Minderman. Online bijeenkomst van de Raad van Kerken. Aanmelding: rvk@raadvankerken.nl

Gebed om vrede voor het Midden-Oosten

Door de Iraanse aanval op Israël nemen de spanningen in het Midden-Oosten toe. Inwoners vragen zich vertwijfeld af of een hoopvol leven nog mogelijk is. Rabbi Sigal Asher van Kerk in Actie-partner Rabbis for Human Rights vraagt ons te bidden voor vrede