Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Teamvoorbereiding: Kerst

Pijl naar links Ideeën

Kerst is misschien wel het bekendste Christelijke feest. Jezus werd geboren en al eeuwen vieren we dat binnen en buiten de kerk. Het is een mooi en inspirerend verhaal, de baby in de kribbe. Ook is het een feest van lichtjes, familie, gezelligheid, een onderdeel van onze cultuur. Maar Kerst gaat ook over een God die onze rommelige wereld en onze rommelige levens instapt. Wij 'kliederen' soms maar wat aan, maar Hij schrikt er niet van. Jezus was een echt mens, in een echte wereld, die echte mensen opzoekt en hen verwelkomt...

Uitleg programma
Het complete Kliederkerkprogramma rondom het Kerstfeest bestaat uit ontdek-activiteiten en ideeën voor de viering en maaltijd. Kies activiteiten die het beste passen bij jullie Kliederkerk bedenk er eventueel een aantal zelf! Let op variatie zodat het leuk is voor zowel jongens, meisjes als volwassenen en voor dromers, denkers én doeners.

Leeftijd
Wanneer bij een activiteit staat 'alle leeftijden', wordt meestal bedoeld dat de activiteit geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar en ouder. Volwassenen kunnen samenwerken met hun (klein)kinderen of zelf de activiteit uitvoeren of de knutsel maken. Nodig hen ook uit om mee te doen. Sommige activiteiten zijn alleen geschikt voor oudere kinderen, tieners en/of volwassenen, dan is dat vermeld.

Voor op tafel - A4tjes met gespreksvragen
Om vrijwilligers en deelnemers te helpen in gesprek te gaan, vind je bij de meeste activiteiten 'voorbeeld gespreksvragen'. Ook vind je bijlagen met A4tje's die je bij de opdracht kunt leggen. Hierop staan een uitleg van de opdracht en de gespreksvragen.
> Wil je het A4tje kant en klaar gebruiken, download dan het PDF bestand.
> Wil je het A4tje aanpassen, download dan voor de bewerkbare versie.
> Wil je de praatpapieren zelf maken maar wel het format gebruiken, download dan hiernaast de bijlage met een format voor de A4tjes in Powerpoint.

Ideeën uit de database
Romdom het Kerstfeest zijn al veel activiteiten bedacht. Hier een rijtje met wervormen die je vindt in de Jong Protestant database die te gebruiken zijn voor je Kliederkerst:

Kerst-tocht organiseren
In plaats van een 'gewone' Kliederkerk, kun je ook een kersttocht in de buurt opzetten. Kerst kan een leuke gelegenheid zijn om voor - of samen met - de wijk een activiteit te organiseren. Speel bijvoorbeeld het kerstverhaal uit, maak een levende kerststal bij het kerkgebouw of in samenwerking met de kinderboerderij, maak een kerst pop-up koor met kampvuur en warme choclademelk, of gebruik één van onderstaande voorbeelden:

  • Herdertjestocht. In deze werkvorm vind je een uitgebreide instructie voor het organiseren van een herdertjestocht, waarbij het kerstverhaal uitgespeeld wordt op verschillende locaties in de wijk. In deze werkvorm ligt de nadruk op het bereiken van kinderen. Uiteraard kun je een herdertjestocht ook voor alle leeftijden en hele families organiseren. Dit is de link naar een kant-en-klare opzet voor het organiseren van een herdertjestocht.
  • Bij Messy Church in Engeland werd de 'The Messy Nativity Sheep Trail' bedacht. Een tocht door een winkelcentrum waarbij deelnemers onder leiding van een herder op zoek gaan naar de gebreide schaapjes. Hierbij worden de winkels betrokken, en onderweg tijdens de zoektocht kom je onderdelen van het verhaal tegen. Op deze pagina vind je meer informatie over de 'Sheep Trail' en kun je het boekje bestellen met instructies.

Bijbeltekst
Lucas 1:26 – 2:21 
Matteüs 1:18-24 en 2:1-12

Inspiratie vooraf
Lees (samen) het Bijbelgedeelte nog eens door...
- Wat raakt je? Of wat is nieuw voor je nu je het leest?
- Hoe beleefde jij kerst en het kerstverhaal vroeger als kind?
- Wat betekent het voor jou dat Jezus geboren werd?
- Wat zullen de bezoekers van jullie Kliederkerk al van kerst weten?

Creatieve verwerking
Deze verwerking kun je met je team doen. Print de Bijbelstukken uit op papier. Zet verschillende kleuren pennen en potloden op tafel neer. Iedereen gaat voor zichzelf de Bijbelstukken doorlezen. Laat iedereen verschillende kleuren of tekens bij de tekst zetten.
- Hartje: Dit raakt me.
- Vraagteken: Hier heb ik een vraag over.
- Uitroepteken: Dit is nieuw voor mij, of dit is opmerkelijk.
- Tekst inkleuren: Dit stuk springt er voor mij uit, omdat...
- Sterretjes: Ik zie hier een verband/link met een andere tekst.*
Bespreek daarna eventueel jullie bevindingen.

Tips voor je Kliederkerk

  • Wanneer je A4'tjes met gespreksvragen bij de activiteiten legt, lees als team ook eerst deze vragen en denk er zelf over na. Stuur bijvoorbeeld de gespreksvragen naar de vrijwilliger die de betreffende activiteit leidt, om zo meer voorbereid te zijn op het voeren/leiden van een gesprek.
  • Voordat je Kliederkerk van start gaat, kun je 20 minuten inplannen om met al de vrijwilligers samen het programma en thema te bespreken en te bidden.
  • Je kunt tijdens de Kliederkerk twee vrijwilligers aanstellen als 'vliegende keeps' die rondlopen en praatjes maken.
  • Bekijk je Kliederkerk ook eens door de ogen van een volwassene die alleen binnenkomt. Wordt hij/zij opgevangen, staat er koffie klaar en/of naar welke activiteit(en) zou je deze persoon verwijzen?

Ga voor meer tips en inspiratie naar www.kliederkerk.nl