Pijl naar links Terug naar thema Beroepingswerk | Vacature in de gemeente?
De naderende pensioendatum was voor ds. Pier Prins (1959) aanleiding om te bedenken hoe hij zijn laatste jaren als predikant wilde doorbrengen. Hij besloot terug te gaan naar het noorden van het land en daar als ambulant predikant te gaan werken.
Mobiliteit van predikanten is een belangrijk thema in de kerk: hoe bevorderen we dat zij zo nu en dan een andere gemeente kunnen dienen? Met die vraag gaat de nieuwe predikant voor het beroepingswerk ds. Giel Schormans zich bezighouden.
Wil je graag een plaatselijke gemeente dienen zonder daar direct jarenlang aan verbonden te zijn? Als ambulant predikant word je ingezet als een gemeente even geen eigen predikant heeft.
Een interim-predikant voorziet in een behoefte, ziet ds. Pieter van Winden. “Er zijn gemeenten die ergens mee worstelen waar ze zelf niet goed uitkomen. Een deskundige, betrokken buitenstaander kan dan uitkomst bieden.”
De regelgeving rond de tijdelijke inzet van predikanten is duidelijker en flexibeler geworden. Dat is fijn voor gemeenten die tijdelijk een vervanger nodig hebben. Maar ook voor predikanten vanwege een betere rechtspositie. De nieuwe regeling is sinds 1 juli 2021 in werking.
Een gemeente die een nieuwe predikant wil beroepen zit vaak maandenlang zonder predikant. Niet in de Oosterlichtkerk in De Bilt. Daar hebben ze uitzenddominee (ambulant predikant) Arrie van Veen aangesteld via de dienstenorganisatie. Zij overbrugt de vacaturetijd in deze gemeente.
De eerste vier ambulant predikanten zijn begonnen. Ds. Els Visser had de primeur: ze begon op 19 augustus als ambulant predikant in de protestantse gemeente Spijkenisse.
Moet uw gemeente het langere tijd zonder predikant stellen, bijvoorbeeld vanwege ziekte, zwangerschap of een vacature? Voortaan kunt u een zogeheten ambulant predikant inschakelen, die tijdelijk de predikantswerkzaamheden in de gemeente oppakt.
Medio 2019 wordt het mogelijk: u kunt de dienstenorganisatie bellen voor een tijdelijke predikant. Bijvoorbeeld wanneer de gemeente vacant is, bij langdurige ziekte of zwangerschapsverlof.
Heeft u zich als kerkenraadslid al voorbereid op het jaargesprek? Steeds meer gemeenten gaan ertoe over om een jaargesprek te voeren met hun predikant of kerkelijk werker. Hoe passend is dat en wat zijn de ervaringen? Deze keer de ervaringen van Betty Halma, scriba in de Protestantse Gemeente Leeuwarden.
Voor het eerst in haar bestaan krijgt de hervormde wijkgemeente (wijk 2) in Berkenwoude een eigen predikant. Met behulp van de mobiliteitspool van de Protestantse Kerk is het mogelijk dat de predikant M.M.J. Verheuvel werkzaam is in twee gemeenten. Lees hier hoe deze unieke samenwerking tot stand kwam en hoe ds. Verheuvel het bijzondere beroepingsproces heeft ervaren.