Pijl naar links Terug naar thema Kerkenraad
Bevestigd als ambtsdrager? Veel zegen gewenst! Drie tips om goed van start te gaan als nieuwe ambtsdrager.
Diverse suggesties voor de opening van een kerkenraadsvergadering of een vergadering van de beroepingscommissie, diaconie, kindernevendienst of een pastorale vergadering.
Het woord ‘visitatie’ geeft een wat ongemakkelijk gevoel. Moeilijkheden in je gemeente komen open op tafel. In Montfoort kreeg de visitatie een heel positieve wending. ‘Niemand had kunnen bedenken dat we nu hier zouden staan.’
Een krimpsituatie zorgt voor moeilijke beslissingen. De kerkenraad van Nijmegen stond voor lastige keuzes en kon het intern niet eens worden. Hulp van buiten kan dan verhelderend zijn. “We hebben bij de classispredikant onze problemen op tafel gelegd.”
Per 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. Aanleiding is de wens om het toezicht op het bestuur van burgerlijke rechtspersonen te verbeteren. De wet is niet van toepassing op kerkgenootschappen, maar wel op stichtingen en verenigingen. Daarom is het voor plaatselijke gemeenten van belang op de hoogte zijn van wat deze wet inhoudt.
Hebben uw gemeente en diaconie de ANBI-gegevens over 2020 al gepubliceerd? Dat moet vóór 1 juli 2021 gebeuren. Vijf verhelderende vragen aan jurist Jaap Broekhuizen.
Samen met de voorzitter is een scriba de 'motor' van de kerkenraad in plaatselijke gemeenten. Hoe doet u dat op een goede manier? De training 'Scriba' helpt daarbij. Ditje van Genderen (64) volgde de training vorig jaar. “Je leert van elkaar en krijgt nieuwe ideeën voor je werk in de gemeente.”
Het rapport ‘Lichter kerk-zijn’ is door het moderamen vastgesteld na het peilen van de mening van de generale synode over dit rapport. Tijdens de peiling stemden synodeleden unaniem voor dit rapport.
In januari en september worden traditiegetrouw in veel gemeenten nieuwe ambtsdragers bevestigd. Hoe doe je dat in tijden van corona? Een aantal gemeenten hebben hier al ervaring mee en delen graag hun oplossing.
In de Protestantse Gemeente Julianadorp is de sfeer iets bedrukter dan normaal. De coronacrisis heeft deze gemeente wel wat uit balans gebracht. Normaal gesproken bruist het hier van de activiteiten, maar corona beperkt deze gemeente enorm in hun spontane manier van organiseren. Die spontaniteit is wezenlijk voor deze gemeente.
Mensen met een kerkelijke achtergrond tonen meer vrijwillige inzet dan andere geloofsgroepen en niet-religieuzen. Vooral onder leden van de Protestantse Kerk in Nederland (68 procent) is het aandeel vrijwilligers hoog. Dat blijkt uit onderzoek dat het CBS vandaag gepubliceerd heeft.