Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Hemelvaart & Pinksteren

Bezinning en inspiratie voor Hemelvaart en Pinksteren.

The Passion: Hemelvaart

'The Passion' krijgt in 2023 weer een vervolg met 'The Passion Hemelvaart'. Deze editie komt uit de Friese steden Bolsward en Sneek. The Passion Hemelvaart is te zien op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1

Kijk via deze link 'The Passion Hemelvaart' 2022 terug.


De dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren

De Anglicaanse Kerk roept christenen wereldwijd op om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van het Koninkrijk. Bij dit initiatief Thy Kingdom Come sluiten de IZB, Alpha Nederland en 24/7prayer aan, maar ook Eerst Dit, EO, Opwekking, GZB, verschillende kerkelijke denominaties en de kindermateriaalmakers van de Wonderwolk zijn van harte betrokken. Samen nodigen we christelijke gemeenten in Nederland en individuele christenen uit om zich in deze periode open te stellen voor Gods Geest én voor vijf specifieke mensen uit de nabije omgeving - vrienden, familie, buren of collega's - te bidden. Uw Koninkrijk Kome is een aanmoediging om betrokken te zijn op deze vijf mensen en hen dagelijks in gebed op te dragen aan God. Er is een speciaal gebedsdagboek ontwikkeld om hier in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren bewust tijd voor te maken. Zie https://www.izb.nl/uw-koninkrijk-kome voor de bijbehorende materialen.  

Het is een oud gebruik in de christelijke kerk om in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren bijzondere aandacht te hebben voor gebed om Gods Geest. Zo worden in de Rooms-katholieke traditie gelovigen opgeroepen om een pinksternoveen te bidden om de komst van de Heilige Geest. Een noveen is een gebed of reeks gebeden die gedurende negen dagen worden gebeden om van God een bijzondere gunst te verkrijgen. Het woord ‘noveen’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘novem’, dat negen betekent. Bekijk hoe de Protestantse Gemeente Arum-Kimsweert in 2021 vorm gaf aan de pinksternoveen

Pinksteren - Roepingenzondag

De komende jaren wil de Protestantse Kerk op allerlei manieren aandacht geven aan het thema Roeping. Eerste Pinksterdag (28 mei 2023) is het eerste moment. Hiervoor zijn de volgende materialen beschikbaar en vrij te gebruiken:

Liedsuggesties:

  • Psalm 100
  • Psalm 134
  • Lied 727 (Liedboek 2013)
  • Lied 834 (Liedboek 2013)
  • Lied 903 (Liedboek 2013)
  • Lied 912 (Liedboek 2013)
  • Hemelhoog 391 (= Opwekking 797)
  • Hemelhoog 501
  • ELB 212
  • Gezang 474 (Liedboek voor de Kerk 1973 OF Hemelhoog 677)

Pinksteren - Feest van Hoop

Met Pinksteren vieren we dat Gods goede nieuws de wereld over ging en toegankelijk werd in alle talen. Nog steeds trekken mensen uit alle landen en van alle leeftijden zich op aan die eeuwenoude boodschap van hoop. Daarom is Pinksteren een feest van hoop!

Liturgische bloemschikking Pinksteren
Voor de pinksterdienst op zondag 28 mei is er een bloemschikking gemaakt met het thema ‘Feest van de Hoop’. Er is een handige werkbeschrijving bij die je gratis kunt downloaden.

 

Collecte Kerk in Actie in de pinksterdienst op 28 mei 
Met Pinksteren kun je in de kerk collecteren voor het werk van Kerk in Actie in Egypte: Veel christelijke gezinnen in Egypte hebben geen geld om een Bijbel te kopen. Dankzij de jaarlijkse bijbelcompetitie van het Egyptisch Bijbelgenootschap leren tienduizenden kinderen tóch bijbelverhalen. Elk kind krijgt thuis een boekje met Bijbelse vragen. De hele familie doet mee om de vragen te beantwoorden. De competitie wordt afgesloten met een groot festival op verschillende plekken in Egypte. Kerken uit het hele land komen er met hun kindergroepen naar toe. Een feest van hoop! Maak gebruik van (collecte)materialen voor de pinksterdienst

Fondsenwervende acties voor de hele gemeente
Nog meer geld ophalen voor het project in Egypte? Organiseer één van de volgende acties:


Kliederkerk Pinksteren

Vuur, wind, vreemde talen: Pinksteren biedt genoeg om een enerverende kliederkerk te organiseren. Ontdek met elkaar wie de Heilige Geest is en wat ze doet. Bekijk eerst de teamvoorbereiding en kies vervolgens ontdek-activiteiten, ideeën voor de viering en ideeën voor de maaltijd.

Bekijk hier het materiaal Kliederkerk Pinksteren

Protestantse Kerk