Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Denk na over de toekomst van uw gemeente

Veel gemeenten zijn bevangen door kramp vanwege de krimp. Hoe houden we het vol? Wat is onze toekomst? Maar de huidige visienota van de Protestantse Kerk zet deze ontwikkelingen wel in een ander perspectief:

Naar onze overtuiging komt het in onze tijd en context aan op ‘lege handen’, ontvankelijkheid, waakzaamheid en concentratie op God. We oefenen onszelf in een spiritualiteit van alertheid. De kerk is niet een bedrijf dat we moeten redden, de kerk leeft van verbondenheid met Jezus Christus; we volgen Hem. Daarom zeggen we niet: Jezus is daar waar de kerk is, maar: waar Jezus is, daar is de kerk. We strekken ons uit om daar te zijn waar Jezus is. (...) De kerk leeft van genade. We beginnen de visienota met deze bevrijdende grondtoon.

Dit perspectief geeft ontspanning in een situatie van gemeente-zijn, die nogal eens leidt tot verkramping. Ontspanning, niet vanuit optimisme, maar vanuit verwachting en hoop. En vanuit dit perspectief geloven we ook dat het zin heeft om bezig te zijn met de toekomst van de gemeente.

Nieuw Kerkelijk Peil: onderzoek in de gemeente

Met het diagnoseinstrument Nieuw Kerkelijk Peil van de Protestantse Theologische Universiteit denkt de hele gemeente na over de toekomst van de gemeente – niet vanuit tekort, maar vanuit wat de gemeente in huis heeft. Peil in de gemeente wat er mogelijk is, door gemeenteleden te vragen wat zij de kracht van de gemeente vinden of waar zij naar verlangen. Ga naar: https://www.nieuwkerkelijkpeil.nl

Werkboek 'Toekomstgericht gemeente-zijn'

Voor gemeenten die aan de slag willen met het diagnose-instrument Nieuw Kerkelijk Peil is het werkboek ‘Toekomstgericht gemeente-zijn’ beschikbaar. Het werkboek helpt gemeenten om met behulp van dit instrument een pad uit te zetten naar de toekomst. Hoe zo'n pad er precies uitziet, verschilt per gemeente. Wat voor iedere gemeente geldt, is dat dit proces drie fases kent: voorbereiding, uitvoering en verwerking. De gemeente kiest zelf hoe intensief ze de verschillende fases inricht. 

Het werkboek bestaat uit twee delen. Deel 1 biedt achtergrondinformatie over Nieuw Kerkelijk Peil en maakt met praktijkvoorbeelden duidelijk hoe het werken met deze gemeentescan eruit ziet. Deel 2 bevat werkvormen en werkbladen als handvatten tijdens het proces van voorbereiding, uitvoering en verwerking van Nieuw Kerkelijk Peil.

Het werkboek ontvangen? Vul onderstaand formulier in en ontvang direct deze digitale brochure.

 

Bekijk hier hoe de Protestantse Gemeente Appingedam werken met Nieuw Kerkelijk Peil heeft ervaren

Veelgestelde vragen

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)