In een snel veranderende, seculiere samenleving is kerkelijke innovatie een uitdaging die vraagt om nieuwe perspectieven en aanpakken. Als predikant, kerkelijk werker of pionier weet je dat de oude wegen niet altijd meer werken. Deze cursus biedt de tools, technieken en inspiratie om toekomstbestendige vernieuwing te realiseren binnen jouw context.
Waarom deze cursus volgen?
Deze cursus helpt je om complexe vraagstukken in de kerk met frisse ogen te benaderen. Niet met snelle antwoorden, maar door diepgaande methodieken zoals design thinking, context mapping en frame innovation. Deze benadering legt de nadruk op creatief ontwerpen in plaats van analyseren, met als doel nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te testen. Experimenteren, leren en samen bouwen staan centraal, begeleid door ervaren docenten die theorie en praktijk moeiteloos combineren.
Wat leer je?
Na het volgen van deze cursus
- begrijp je de impact van secularisatie op de kerk en ben je in staat om daarop in te spelen;
- kun je innovatieve technieken zoals contextmapping en cocreatie toepassen;
- heb je praktische ervaring in het ontwikkelen en testen van nieuwe ideeën binnen je eigen kerkelijke context;
- weet je hoe je jouw gemeenschap kunt inspireren en begeleiden richting duurzame vernieuwing.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de cursus ontvang je een literatuurlijst met basisleesmateriaal over secularisatie, theologie en innovatieve methoden. Daarnaast werk je met MIRO, een online samenwerkingstool voor het verzamelen van ideeën en het structureren van processen. Je gebruikt deze tool ook tijdens de cursusmodules.
Je wordt gevraagd om twee casussen mee te nemen:
- Een strategisch innovatievraagstuk. Deze kan bijvoorbeeld gaan over toekomstige ontwikkeling op middellange termijn, over samenwerking met andere organisaties of over een complex vraagstuk waarbij meerdere partijen betrokken zijn.
- Een praktisch en concreet innovatievraagstuk. Deze kan bijvoorbeeld gaan over een missionair of diaconaal project, een nieuwe kunstzinnige liturgie, een actie voor een goed doel, een jongerenproject of een zingevingsretraite.
Opzet en modules
De cursus bestaat uit vijf inspirerende modules die je stap voor stap begeleiden bij het vormgeven van innovatie.
1. Introductie Innovatie in de kerk
woensdag 5 maart 2025
Ontdek waarom innovatie meer is dan een modewoord en leer hoe je als kerk relevant kunt blijven in een complexe wereld. Met inspirerende inzichten over secularisatie en modellen zoals het Three Horizons Framework.
2.Systems Thinking en Frame Innovation
woensdag 2 april 2025
Leer denken in systemen en ontdek nieuwe manieren om complexe uitdagingen te herdefiniëren. Met tools zoals causal loops en frame innovation krijg je grip op dynamiek en samenhang.
3.Design Thinking en Waardecreatie
woensdag 7 mei 2025
Ga aan de slag met praktische design thinking-methodes en creëer vernieuwende oplossingen die aansluiten bij de behoeften van jouw gemeenschap. Ontwikkel waardevolle strategieën voor morgen.
4.Leiderschap in Vernieuwing
woensdag 4 juni 2025
Transformeer je leiderschap en ontdek hoe je anderen inspireert en samen bouwt aan duurzame verandering. Werk hands-on aan prototypes en cocreatieprocessen.
5.Implementatie en Presentatie
woensdag 2 juli 2025
Maak de stap naar concrete actie! Werk een 100-dagen actieplan uit, presenteer je innovatie en leer hoe je zelf verandering kunt begeleiden en implementeren binnen jouw kerk of organisatie.
Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor zowel denkers als doeners. Het is niet alleen een training in het analyseren van complexe uitdagingen of het beantwoorden van het ‘waarom’ van innovatie, de cursus biedt ook praktische handvatten voor het ‘hoe’. Je leert de modellen niet alleen te begrijpen maar ook toe te passen in de praktijk. Daarnaast ontwikkel je de vaardigheden om mensen mee te nemen naar een toekomst waarin kerk-zijn nieuwe en betekenisvolle vormen aanneemt. De cursus is ideaal voor predikanten, kerkelijk werkers, pioniers, beleidsmakers en zingevingsondernemers die graag verandering realiseren in hun eigen gemeenschap of organisatie.
Praktische Informatie
- Locatie: Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland, Joseph Haydnlaan 2A, Utrecht
- Data: de woensdagen 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni en 2 juli 2025
- Studiebelasting: 3 ECTS (inclusief portfolio en presentatie als toetsing)
- Kosten: € 1152,- p.p.
Docenten
Training Kerkelijke Innovatie in een seculiere samenleving
Docenten:
Bettelies Westerbeek, Gertjan de Vink en Johan ter Beek
Data:
5 maart 2025
2 april 2025
7 mei 2025
4 juni 2025
2 juli 2025
Aanmelden kan tot 20 februari 2025
Aanmelden