De uitkomst van de deelname aan Nieuw Kerkelijk Peil was niet echt verrassend, maar geeft wel aan waar de kerk naartoe wil. De Gereformeerde Kerk Molenaarsgraaf-Brandwijk gebruikte deze als kapstok voor haar nieuwe beleidsplan.
Reden om mee te doen
De Gereformeerde Kerk Molenaarsgraaf-Brandwijk zette Nieuw Kerkelijk Peil (NKP) in om te bepalen waar ze naartoe wil. Kerkenraadsvoorzitter Nico Baas: “We hebben te maken met vergrijzing en leegloop, maar er is ook een groep mensen die graag komt en kerk wil blijven. Nieuw Kerkelijk Peil leek een goed instrument om de koers te bepalen.” Van de 365 leden vulden circa 100 de enquête in. “Jammer van NKP is dat je niet van de mensen die niet meedoen hoort wat zij belangrijk vinden. Eigenlijk wil je dat weten.” De uitkomst was niet echt verrassend, maar de punten die naar voren kwamen boden een handvat om het beleidsplan 2024-2029 te schrijven. “Dat zit nu goed in elkaar en we hebben er een mooi boekje van gemaakt.”
De uitslag
De uitkomst is door een externe gemeentebegeleider op drie gemeenteavonden gepresenteerd, en ook het traject dat daarop volgde is door haar begeleid. De drie hoofdpunten waren dat de gemeenteleden om inspirerende diensten vragen, dat ze de pastorale zorg belangrijk vinden, en ook de gastvrijheid naar binnen en naar buiten.
Baas: “Met het eerste punt is de eredienstcommissie aan de gang gegaan, er zijn al initiatieven opgepakt. Het beleidsplan fungeert als meetlat. De pastorale zorg is sinds we een aantal jaren vacant zijn geweest goed opgetuigd. Extra is nu dat er maaltijden georganiseerd gaan worden voor eenzame en oudere mensen. En wat de gastvrijheid betreft gaan we meer activiteiten voor ontmoeten organiseren, ook naar buiten toe. We hebben een mooi kerkgebouw en een mooi bijgebouw, die gebruiken we goed.”
Mooi traject
De bevindingen op de drie goed bezochte gemeenteavonden waar in groepjes over de drie hoofdpunten werd gepraat, werden ook meegenomen in het traject naar het beleidsplan. De gemeente had dus ook daarop nog inspraak. Baas: “Het was mooi om zo met elkaar bezig te zijn.”
Hij heeft het beleidsplan altijd bij zich. “Elke kerkenraadsvergadering eindigen we met het agendapunt ‘toekomst van de kerk’. Daar trekken we 20 minuten voor uit. Het dwingt ons om wat te doen, het niet op zijn beloop te laten. We hopen dat het een extra impuls geeft aan initiatieven die bijdragen aan de toekomst van onze gemeente.”
Meer weten over NKP? Volg op 16 juni een webinar hierover!
Illustratie: TinekeWerkt.nl