Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vlugschrift vluchtelingen december 2023

Waarom asielzoekers niet voor woningnood zorgen

Hoewel asielzoekers vaak de schuld krijgen van de woningnood, gaat in werkelijkheid maar 5-10% van de sociale huurwoningen naar vluchtelingen. One World gaat ook in op migratie en werk, en de positie van ongedocumenteerden. PS: Nog eens teruglezen hoe politieke partijen denken over migratie? Dossier Verblijfblog Verkiezingen 2023

Come & Eat - Gastgezinnen eten samen met AZC-bewoners

De gemeente Utrecht heeft meerdere noodopvanglocaties voor vluchtelingen uit allerlei landen. Om de bewoners een moment te bieden om even uit de massaliteit van de opvang te komen en in een huiselijke sfeer Nederlanders te ontmoeten, organiseert Eet Mee Come & Eat maaltijden waar inwoners van Utrecht en omgeving vluchtelingen ontvangen voor een etentje bij hen thuis.

Pharos: Infographic eerstelijnszorg – versie voor arbeidsmigranten

Nieuw in Nederland en ziek, waar ga je dan naartoe? Om zorgprofessionals én arbeidsmigranten te ondersteunen ontwikkelde Pharos een infographic over de eerstelijns gezondheidszorg.

Niet schriftelijk horen - langer wachten bij IND

De wachttijden voor asielzoekers lopen op na verbod op schriftelijke interviews (Parool - 13-11-2023). De gemiddelde wachttijd is nu een jaar, en dat loopt nog verder op, mede omdat kansrijke asielzoekers niet meer schriftelijk geïnterviewd mogen worden.

Literair welkomstgeschenk voor Kinderen in AZC's

10.000 kinderen tussen de 4 en 12 jaar in azc's ontvangen vanaf december 'Een boek voor jou', een bloemlezing van Nederlandse jeugdliteratuur. Het boek verschijnt in zeven verschillende talen – Arabisch, Farsi, Turks, Tigrinya, Koerdisch, Somalisch en Nederlands – en is voor kinderen een eerste kennismaking met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld. Bron: Letterenfonds.

Leestip 1 - Atifa’s diary

Atifa Akbari ontvluchtte als kind Afghanistan met haar ouders. Toen Iran ook niet meer veilig was bereikten ze uiteindelijk Lesbos. Daar schreef Atifa haar dagboek uit Moria. Haar indrukwekkende, persoonlijke en compact geschreven ‘journey to safety’ verscheen als Atifa’s diary in boekvorm bij uitgeverij Noorder Boeken.

Leestip 2 - De vreemdeling in ons midden 

Lianne van der Zee schreef voor Stichting Gave het boek ‘De vreemdeling in ons midden - Een bijbelse ontdekkingstocht'.  Het grootste deel van het boek is gewijd aan een analyse van Bijbelse passages waarin het gaat over de omgang met vreemdelingen. Als afsluiting volgt in het laatste hoofdstuk een toepassing naar de huidige tijd. Nuttige bijbelstudies voor wie verder wil lezen dan Mattheüs 25. Er verscheen ook een serie podcasts bij.

Leestip 3 - Hoe migratie echt werkt

In 'Hoe migratie echt werkt' ontkracht socioloog Hein de Haas aan de hand van tal van internationale onderzoeken, rapporten, statistieken en andere data 22 hardnekkige migratiemythes. De wijdverbreide veronderstelling is dat armoede de belangrijkste aanjager is van internationale migratie. Maar dat klopt niet, zegt De Haas: ‘De drijvende kracht achter migratie is de vraag naar arbeidskrachten in Europa en de VS. Dat is de olifant in de kamer van het migratiedebat.’ Boekbespreking: Raad van Kerken Amsterdam.

Leestip 4 - The Migration Bible

Deze Engelstalige bijbel is bedoeld voor (Engelssprekende) migranten en hun pastors, contacten en hulpverleners, en voor mensen die persoonlijk of in hun werk met migranten te maken hebben. De Migration Bible laat de lezers ontdekken dat in Gods verhaal met de mensheid migratie een terugkerend thema is. De Good News Translation is aangevuld met 17 thema-artikelen, 15 portretten van migranten-van-nu en 22 leesplannen. Verkrijgbaar in de boekhandel en in de NBG-webshop.

 

Kijktips: 'The mind game' - Hoe SK België haalde, en Frontlinie in Gambia

  • Indrukwekkende documentaire op NPO Start over een jongere, SK genoemd, die uit Afghanistan is gevlucht en na 2 jaar in België aankomt. Over grenswachters die vluchtelingen slaan, pushbacks en reizen per truck.
  • In VPRO’s Frontlinie ontdekt Bram Vermeulen hoe migratie werkt in Gambia: De Gambiaanse regering accepteert de terugkeer van zijn uitgeprocedeerde burgers uit Duitsland, maar dat land lost de belofte om legale routes te openen niet in.   

Buitenland: België, Italië, Kroatië, Armenië, Gaza, Soedan

Deze korte berichtjes kun je lezen als evenzovele gebedspunten voor mensen op de vlucht.

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl

  • Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
  • De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.

Uitgelicht:

  • UPdate 2023, nr. 42: Volgens VluchtelingenWerk is er een 15c situatie in Gaza. De Helpdesk wordt graag op de hoogte gehouden van zaken van Gazaanse asielzoekers en statushouders die nog gezinsleden in Gaza hebben.
  • UPdate 2023, nr. 43: Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (24 oktober 2023, 23048/19, A.M.A. t. Nederland) oordeelt dat Nederland het procedurele onderdeel van artikel 3 EVRM heeft geschonden bij het afwijzen van de opvolgende aanvraag van een Bahreinse vreemdeling en diens uitzetting naar zijn land van herkomst. De uitspraak is relevant voor de bewijspositie van asielzoekers in opvolgende aanvragen.
  • UPdate 2023, nr. 43: De IND heeft een nieuwe IND Werkinstructie 2023/12 over artikel 64 Vw gepubliceerd. Het document geeft uitleg hoe de IND omgaat met de (ambtshalve) toets aan artikel 64 Vw, ofwel uitstel van vertrek vanwege medische redenen.
  • UPdate 2023, nr. 44: Uitspraak Rb Amsterdam 19 oktober 2023 over tussenvorm actieve en passieve bekering; 19 oktober 2023, NL23.762.

Agenda


Help kinderen in Oekraïne de oorlog door

Veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning. Dat wil Kerk in Actie bieden aan kinderen in Oekraïne. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie hulp bieden in het hele land. Kinderen krijgen een veilige plek om te spelen, psychosociale hulp om mentaal gezond te blijven en Oekraïense gezinnen ontvangen voedsel- en zadenpakketten, zodat ze toch eten op tafel hebben. Op centrale plekken in getroffen steden staan mobiele locaties waar kinderen en hun ouders kunnen opwarmen en hun verhaal kwijt kunnen. Kerk in Actie helpt ook bij het herstel van kapot gebombardeerde schoolgebouwen, zodat kinderen kunnen blijven leren. Klik op de button en lees hoe Kerk in Actie kinderen in Oekraïne helpt.

Deze hulp biedt Kerk in Actie aan kinderen in Oekraïne