Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vlugschrift vluchtelingen november 2023

Asielcentra op Griekse eilanden lijken op gevangenissen

Volgens de UNHCR neemt het aantal vluchtelingen dat in Griekenland aankomt over zee weer toe. Tot begin oktober 27.319 mensen. Eind juli was de grootste groep (22%) al Palestijnen, verder veel mensen uit Afghanistan, Somalië, Syrië en Eritrea. De kampen zitten vol, maar je komt er nauwelijks meer uit als het aan de Griekse overheid ligt, meldt Trouw (18-10-2023). De Griekse overheid maakt er met strengere regels en veel bureaucratie een soort gevangenissen van, vinden hulporganisaties. Tegelijkertijd lanceerde de Griekse overheid een plan om 300.000 ongedocumenteerden legaal aan het werk te zetten (AP).

Cijfers over asiel en migratie 2022

In Rijksoverheid, de staat van migratie 2023 veel feiten en cijfers over asiel en migratie. In 2022 vroegen 35.000 mensen voor het eerst asiel in NL, daarvan was 20% eerder in de EU gemeld. De meesten kwamen uit Syrië, Afghanistan, Turkije, Jemen. Ook aandacht voor de resultaten van de Landelijke Vreemdeling Voorziening (LVV) voor ongedocumenteerden: 51% van de cliënten kreeg een verblijfsvergunning, 11% is vertrokken, 7% kreeg uitstel van vertrek op medische gronden (art. 64) en voor 31% werd geen duurzame oplossing gevonden.

Kerkelijk vastgoed en huisvesting vluchtelingen

Veel kerken bezitten vastgoed. Dan denken we in de eerste plaats natuurlijk aan kerkgebouwen, maar kerken bezitten ook verenigingsgebouwen, pastorieën en andere woningen. Wat doe je daar nu mee als er ruimte niet worden gebruikt, er panden leegstaan? In de podcastserie ‘Collectieve Wijsheid’ van VKB Kerkrentmeesters leggen Laura Prat Bertrams en Harry van der Kamp van de Thuisgevers uit hoe je dan erkende vluchtelingen een plek kunt bieden. Beluister de podcast via kerkrentmeester.nl/podcast of via Spotify.

Verkiezingen 2023 - partijstandpunten vergeleken

Verblijfblog bespreekt net als in 2021 en 2017 de migratie- en integratieparagrafen van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Thema’s zijn het Nederlandse asielbeleid, de internationale dimensie van het asielbeleid, en gezinshereniging. Volg de website Kies voor ongedocumenteerden voor de standpunten over mensen zonder verblijfspapieren. 

Noodopvang - liever niet

Na het festivalseizoen werd Walibi in Biddinghuizen voor het tweede jaar op rij omgebouwd tot een tijdelijke opvanglocatie voor 1250 asielzoekers. Hoe werkt de noodopvang? ‘Het beste scenario is dat het niet meer noodzakelijk is’ (Vreemdelingenvisie).

Oekraïense vluchtelingen en werk

Hoewel ongeveer de helft van de Oekraïense vluchtelingen aan het werk is, zijn velen daar niet tevreden over, omdat het slecht aansluit op hun werkveld en hun opleidingsniveau. De Nederlandse regering moet een visie ontwikkelen op verblijf van Oekraïners voor de lange termijn, met bijzondere aandacht voor taaltraining, stelde Martin Blaakman in Trouw (2-10-2023).

Nieuwe informatie voor statushouders

De afgelopen maand breidde de redactie van RefugeeHelp de informatie over onderwijs uit. RefugeeHelp beantwoordt de vragen beter die binnen zijn gekomen over bijvoorbeeld hoe je je studie kunt betalen. Ook is er nu informatie over onderwijs beschikbaar voor asielzoekers. Mensen met een verblijfsvergunning kunnen in een nieuw stappenplan lezen over hoe je een vaste verblijfsvergunning aanvraagt in Nederland. En per inburgeringswet vinden zij informatie over wat de inburgering voor hen betekent. In een ander stappenplan lezen zij hoe het toewijzen van een woning werkt en wat zij hiervoor moeten regelen.

Inburgering statushouders en gezinsmigranten: Gemeentemonitor 2023

Nederland heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe inburgeringswet. In deze wet is – in tegenstelling tot de vorige inburgeringswet – een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente, die statushouders en gezinsmigranten ondersteunt en begeleidt naar een passende leerroute. Gemeenten hebben het afgelopen jaar grote stappen gemaakt. Toch wordt de uitvoering van inburgering maar ten dele gerealiseerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor Gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding en inburgering statushouders en gezinsmigranten van KIS in samenwerking met Divosa.

Tom: 21, 15 jaar in Nederland en ongedocumenteerd

Hoi, ik ben Tom. 21, al vijftien jaar in Nederland en ongedocumenteerd’ Amnesty International over duizenden jongeren in Nederland die opgroeien zonder verblijfsvergunning: kinderen van ouders in de schaduweconomie. Naar school gaan mag, totdat je 18 wordt. Kunnen opleidingen en gemeenten met een visumconstructie deze ‘Dreamers’ hun toekomst teruggeven?

Welkom bij Samen geloven!

Samen Geloven wil monoculturele Nederlandse kerken stimuleren om meer intercultureel kerk te zijn, zodat migranten zich niet alleen thuis voelen in je kerk, maar ook volop meedoen. Dat is niet alleen de roeping, maar ook de toekomst voor de kerk in Nederland. Hoe dat kan? Ontdek het op de nieuwe website van Samen Geloven!

Buitenland: Spanje, Gaza, Armenië, Afghanistan

Deze berichtjes kun je lezen als evenzovele gebedspunten voor mensen op de vlucht.

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl

Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.

Uitgelicht:

  • IB 2023/65: Op 19 september heeft de IND een informatiebericht gepubliceerd over het berekenen van de uiterste overdrachtsdatum in Dublinzaken. https://puc.overheid.nl/ind/doc/PUC_1316184_1/1/
  • UPdate 2023, nr. 40: Op 29 september is een nieuw algemeen ambtsbericht over Iran verschenen. Het ambtsbericht zou volgens VluchtelingenWerk aanleiding moeten geven tot een aantal beleidsaanpassingen, omdat de houding van de autoriteiten naar diverse groepen is verhard.

Agenda

  • 11 en 25 november: Kom naar de Kerk in Actiedagen in Apeldoorn en Gouda.
  • 14 en 23 november: Webinars van Stichting Gave: Perspectief voor de vluchteling (14 nov.) en Voorbereiden asielaanvraag bekeerling (23 nov.)

Kerk in Actie

Kerk in Actie vraagt aandacht voor de volgende noodhulpacties in de afgelopen periode:

Noodhulp aan Israël en Gaza:


Noodhulp na aardbeving Afghanistan:


Vergeten ramp in Myanmar: