Iets doen wat van betekenis is, geeft zin
The Girl Movement is een van de winnaars van de Jongerenprijs 2020. Wereldverbeteraars zijn ze, want ze delen hun dagelijkse leven met jonge vluchtelingmeiden. Marije van den Berg: “Als ik een rondje ga hardlopen word ik aangemoedigd door moeders van meiden en meiden doen bij mij hun verhaal als ze worden buitengesloten op school en van hun ouders horen: 'Wees blij dat je in Nederland bent.'”
Hoe het begon
Marije hielp mee op een zomerkamp van St. Gave en kreeg daarna het verlangen om iets voor jonge vluchtelingen te betekenen. Ze nam contact op met een lokale vrijwilligersorganisatie in Ede en daar bleek dat er nog iemand in hun bestand stond met eenzelfde wens: Wilma. Wilma bleek ooit bij Marije in de klas te hebben gezeten! Ze werden gekoppeld en stelden samen een A4 op wat ze wilden betekenen voor jonge vluchtelingmeiden in Ede. Niet lang daarna stonden ze bij het schoolhek om meiden uit te nodigen. De eerste avond verwachtten ze zo’n vijf meiden, maar tot hun verrassing zaten er die avond 25 meiden in hun woonkamer!
Een grote zus
Volgende maand bestaat The Girl Movement vijf jaar. Ze organiseren inmiddels wekelijks in Ede activiteiten voor vluchtelingmeiden zoals: meidenvoetbal, een wandeling in het bos, weerbaarheidstraining, uit logeren, een spelletjesmiddag of ze bezoeken een evenement. Het zijn meiden die recent zijn aangekomen in Nederland en de taal nog niet machtig zijn. Maar ook meiden die al langer in Nederland zijn en steeds meer ontdekken dat de taal niet makkelijk is, op een Nederlandse school zitten niet eenvoudig omdat ze geen aansluiting vinden bij Nederlandse jongeren. Marije en haar vrijwilligers zijn als een grote zus voor de meiden. Ze delen hun eigen leven met hen. Ze vieren hun verjaardagen samen en bieden ze een huiswerkplek. We leren en leven met hen. Marije zorgt voor chocolade op het Suikerfeest en bezoekt culturele feesten. Juist vanuit hun cultuur kan je de verbinding maken en durven zij ons vragen te stellen.
Groei
Een tip voor andere Wereldverbeteraars is, zoek iemand met eenzelfde verlangen. Het is fijn om een project niet alleen te trekken. Wilma en Marije groeiden in hun rol. Samen leerden ze meer mensen kennen in het sociale domein en ze leerden hoe ze subsidies konden aanvragen voor hun activiteiten. Inmiddels is The Girl Movement al vier jaar een Stichting en is de sisterhood uitgegroeid tot een netwerk van 120 meiden en jonge vrouwen, voornamelijk afkomstig uit Syrië, Eritrea, Jemen, Palestina, Sudan, Somalië en Nederland.
Impact
Wekelijks ervaart Marije dat ze iets mag betekenen voor haar meiden. De tieners beginnen vaak enthousiast aan hun middelbare school en worden dan teleurgesteld. Ze worden buitengesloten of vinden weinig aansluiting met leeftijdgenoten en ontdekken dat hoe snel je wat kan bereiken in Nederland, tegenvalt. Bij een aantal oudere meiden ziet ze veel scheidingen. Ze kiezen ervoor om jong te trouwen, maar hier in Nederland veranderen verwachtingen en er zijn cultuurverschillen. Meiden doen hun verhaal bij Marije en ze is er voor hen juist als het pittig is. Regelmatig kan ze ook praktisch helpen door de meiden te helpen in de voorbereiding naar sollicitatiegesprekken of ze helpt ze hoe ze zich in moeten schrijven voor een woning. Een bijzonder moment voor Marije was toen zij zelf ziek was. Een van de meiden belde aan en had een bos bloemen bij zich, want ze had gehoord dat je dat doet in Nederland als iemand ziek is.
Jongerenprijs 2023