Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Boodschap bij het Joodse Nieuwjaar

Van woensdagavond 2 oktober tot vrijdagavond 4 oktober 2024 wordt het Joodse Nieuwjaar gevierd, Rosj Hasjana. Het is het begin van de Grote of Hoge Feesten in het jodendom. Traditiegetrouw wordt aan elkaar een goed en zoet nieuwjaar gewenst.

De Protestantse Kerk in Nederland wenst alle Joodse Nederlanders en de Joodse gemeenschap in Nederland een vreugdevol en hoopvol nieuwjaar.  

Juist in deze oktobermaand denken we terug aan de terreur van 7 oktober 2023 en alles wat daarop gevolgd is. Het bloed schreeuwde uit de aarde (Gen. 4:10). We beseffen hoe diep insnijdend dit alles voor de Joodse gemeenschap is geweest en nog is, in Israël, in Nederland en wereldwijd. We denken aan de toename van het aantal antisemitische incidenten in het afgelopen jaar, de scheldpartijen, het feit dat Joodse studenten zich op sommige scholen en universiteiten vogelvrij voelen, het gevoel van onveiligheid in eigen land. De wereld is sinds die tijd veranderd.    

Nu we een jaar verder zijn doet het ons pijn als we vanuit onze ontmoetingen merken hoe diep de wonden zijn die geslagen zijn. Het doet een appel op ons om onze verbondenheid en solidariteit te tonen. Dankbaar zijn we voor de veerkracht die er gelukkig ook is. 

Het afgelopen jaar was een jaar van bittere tranen en woede. Een jaar waarin nog steeds mensen gegijzeld worden tot op de dag van vandaag. Een jaar van verbijstering en verwarring. Een jaar waarin de roepstem van de Eeuwige nauwelijks nog hoorbaar was in alle menselijke geweld en terreur: ‘Mens, waar ben je, waar sta je? Wat heb je je medemens gedaan?’ (Gen. 3:9 en 4:10). We hunkeren naar een bestendige vrede, waarin aan ieder recht wordt gedaan. 

Dat het goede en het zoete sterker mogen zijn dan het kwade en het bittere van deze tijden! 

Foto: Istock

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)