Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

‘De kerk van waardevolle betekenis, midden in Assen’

Veel kerken in Nederland willen iets betekenen in hun eigen wijk. Voor de Protestantse Gemeente Assen wordt deze lang gekoesterde wens werkelijkheid: het initiatief ‘Assen Bloeit’ opent de deuren van gebouw De Open Hof voor de stadsbewoners. Ze zijn er welkom om elkaar te ontmoeten, op adem te komen, samen te eten, in de tuin te werken of een workshop te volgen. Initiatiefnemer Rudolf Setz: “Een plek waar je welkom bent en waar we samen tot bloei komen.” 

Een plek waar je mee kunt doen

De initiatiefnemers van 'Assen Bloeit' willen niets liever dan dat het gebouw een bruisend centrum wordt vol ontmoeting en activiteiten. De Open Hof werd eind 2020 gekocht door mensen uit de wijk, kerken en sociale investeerders die hiervoor een bedrag wilden uitlenen. Op woensdag 1 juni is de officiële opening voor de wijk. Rudolf Setz: “Ons gebouw wordt een plek waar je mag zijn voor een lach en een traan. Waar je kunt genieten van maaltijden, marktjes, kunstcafé, een initiatief kunt nemen of een feestje kunt vieren. Waar je mee kunt doen aan een workshop en uitgenodigd wordt als vrijwilliger of meedenker.”

Een droom wordt werkelijkheid

De Open Hof werd eerst met name op zondag gebruikt door verschillende kerken. Ook in de nieuwe situatie zijn er kerken en andere organisaties die de ruimtes gebruiken. “Maar er is zoveel meer mogelijk met dit gebouw dat 90 procent van de tijd door de week niet wordt benut,” vertelt Setz. “De Open Hof heeft genoeg ruimte om het tot een centrum te maken waar iedereen mee kan doen. Er zijn prachtige kamers en ruimtes die voelen als huiskamers, en de tuin wordt een plek waar kruiden worden gekweekt en waar je op adem kunt komen.”

Door een samenwerking van verschillende instanties zijn er inmiddels al zo’n 40 vrijwilligers bezig die koken, plantjes stekken, workshops verzorgen, schoonmaken of werken met klusteams aan het opknappen van het gebouw. “Dit is nog maar het begin,” vervolgt Setz, “Naast kunst en cultuur zullen er diners worden gehouden, kun je langskomen voor een praatje of meedoen aan een van de activiteiten waar iedereen welkom is. Een droom wordt werkelijkheid!”  

Samen eten verbindt

De eerste vrijwilligers die zich meldden bij ‘Assen Bloeit’ hadden zin om te koken. Er werd al snel een keukenteam samengesteld van mensen uit verschillende culturen. Setz: “Ze volgden samen cursussen, organiseerden proeverijen en een mantelzorgdiner. Ook de buren rondom de Open Hof werden uitgenodigd voor een hapje en drankje. Het mes sneed aan twee kanten: het team kon feedback vragen over de kookkunsten én mensen uit de straat ontmoetten elkaar, soms voor het eerst. Samen eten verbindt altijd!” Het resultaat mag er zijn: op donderdagen in juni en juli zijn er dineravonden in De Open Hof, en straks in september ook weer. “We gaan het concept ‘pay what you want’ uitproberen,” vertelt Rudolf Setz. “De gast bepaalt wat hij of zij betaalt. Zo kan iedereen meedoen, ook als je weinig te besteden hebt.”

Samen ontdekken en leren

Kerk in Actie, de diaconale organisatie van Protestantse Kerk, begeleidt en ondersteunt protestantse gemeenten in heel Nederland die diaconaal present willen zijn in eigen dorp of stad. Het initiatief ‘Assen Bloeit’ is een van deze diaconale presentieplekken. Wederkerigheid is erg belangrijk bij deze diaconale aanwezigheid van de kerk in de wijk. “Het draait om het zien van en het zijn mét de ander,” vertelt Jonna van den Berge, projectleider diaconale presentie bij Kerk in Actie. “Hiermee is de kerk niet automatisch de hulpgever en iemand in de buurt niet per se degene die hulp ontvangt. Samen ontdek je hoe het goede leven met God eruit ziet en kun je waar nodig elkaar helpen.” Dit is ook de wens van de initiatiefnemers van ‘Assen Bloeit’. “We willen graag dat iedereen hier kan groeien en bloeien, dat we leren van elkaar en vooral mét elkaar hier in de wijk.”