Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Jos de Kleuver: “SKG Geldbeheer kan protestantse gemeenten financieel ontzorgen”

Een financiële dienstverlener voor kerken, zo kun je Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG) het beste omschrijven. Per 1 september staat Jos de Kleuver (47) er aan het roer: “SKG kan protestantse gemeenten financieel ontzorgen. Dan kunnen ze zich op hun kerntaken richten.” 

Geld van de kerk, voor de kerk

Al ruim 52 jaar houdt SKG zich bezig met financiële dienstverlening aan kerken en aanverwante instellingen. ‘Geld van de kerk, voor de kerk’, is de slogan van de stichting. “Dat dekt de hele lading van ons werk”, vertelt Jos de Kleuver. Na 20 jaar in het bankiersvak start hij per 1 september als nieuwe directeur van de ‘bank voor de kerk’ en neemt daarmee het stokje over van Teun Copier. In zijn nieuwe rol kan De Kleuver zijn passie voor financieel beheer inzetten voor de kerk. 

Passende financiering voor iedere gemeente

SKG Geldbeheer stelt geldmiddelen in de kerk weer ter beschikking voor de kerk. “De ene gemeente binnen de Protestantse Kerk heeft geld over, dat wil je laten renderen”, vertelt Jos de Kleuver. “Deze gemeenten bieden we een spaarrekening, waarop ze rente over hun geld ontvangen. Andere gemeenten hebben juist geld nodig, bijvoorbeeld voor een nieuw gebouw of de verduurzaming van hun bestaande kerkgebouw. Zij kunnen bij SKG een passende financiering krijgen. Deze gemeenten lenen geld bij ons en betalen daar rente voor. Zo verbinden we credit- en debetgelden aan elkaar.”

Geldstromen beheren

De klantenkring van SKG bestaat voornamelijk uit protestantse gemeenten. Naast het sparen en lenen van geld kan SKG gemeenten ook betalingsverkeer aanbieden. “We functioneren als financiële dienstverlener voor de kerken”, vertelt Jos de Kleuver. “Lokale kerken helpen we hun geldstromen te beheren en goed te kijken naar wat er inkomt en uitgaat. Met de Appostel app en SKG Collect kunnen we gemeenten praktisch ontzorgen. Onze jarenlange ervaring, kennis van actuele zaken en het maatwerk dat we per gemeente leveren, helpen daarbij.”

Passie voor de kerk

“Wat SKG uniek maakt, is dat wij de specialistische financiële kennis van het bankiersvak in huis hebben én de kerk van binnenuit heel goed kennen”, vertelt De Kleuver. SKG doet dit met een klein en toegewijd team. “We doen betalingsverkeer, financiën en kredietbeheer. Daarnaast kennen we de haarvaten van de kerk. Onze medewerkers kennen de financiële hobbels waar gemeenten voor staan.” De Kleuver weet dat de medewerkers van SKG hun werk met veel passie doen. “Naast dat ze bankier, kredietbeheerder of controller zijn, hebben ze hart voor de kerk. Dat kenmerkt de medewerkers van SKG.”

Gunstige tarieven

Hoewel al veel gemeenten aangesloten zijn bij SKG, hoopt Jos de Kleuver in de komende jaren nog veel meer gemeenten van dienst te kunnen zijn. “Regionale banken hebben steeds minder kennis van het instituut ‘kerk’. Bovendien werken banken met complexe risicomodellen die niet toegespitst zijn op de entiteit van een kerk.” De Kleuver hoort dat veel gemeenten hier tegenaan lopen. “Ik zou hen willen oproepen contact met ons op te nemen. Naast specialistische kennis en gunstige tarieven bieden we maatwerk en denken we altijd in oplossingen. Dat doen we voor kerken met veel vermogen, maar ook voor jongere kerken met veel aanwas, maar die niet de middelen hebben om grote investeringen te doen.”

Richten op kerntaken

Afgelopen juni bekrachtigde de kleine synode van de Protestantse Kerk zijn benoeming, nu gaat Jos de Kleuver met veel enthousiasme aan de slag bij SKG. Hij neemt 20 jaar ervaring mee als bankier bij de Rabobank, en eigen ervaring vanuit de kerk. De Kleuver groeide op in de Gelderse Vallei en is van jongs af aan bij het werk in de kerk betrokken. Eerst als jeugdouderling, later als ouderling-kerkrentmeester. Zijn eigen werk in de kerk helpt hem om de breedte van de kerk goed te begrijpen. “In onze snel veranderende samenleving moet de kerk zich lokaal steeds opnieuw bezinnen en organiseren, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming. Ik wil graag mijn kennis, bankervaring én passie inzetten voor al die prachtige protestantse gemeenten in Nederland. Ervoor zorgen dat SKG een fijne gesprekspartner voor hen is, hen praktisch kan ontzorgen en financiële rust brengen. Zodat gemeenten zich op hun kerntaken kunnen richten.” 

>> Lees meer over het werk van SKG Geldbeheer
 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)