Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Jeugdclub, hoe doe je dat?

De jeugdclub, dat is: regelmatig samenkomen met leeftijdsgenoten, in de kerk of bij de leiding thuis, en samen leren over Bijbel en geloof, op een leuke, toffe en serieuze manier. 

Voor welke leeftijd?

De jeugdclub is geschikt voor verschillende leeftijden. Over het algemeen worden jeugdclubs georganiseerd voor kinderen vanaf een jaar of 9 tot de leeftijd van ongeveer 20 jaar. Zijn er ook jongeren van 20+? Inventariseer dan of zij er behoefte aan hebben om op regelmatige basis bij elkaar te komen. Deze leeftijdsgroep wordt in het jeugdwerk nog weleens over het hoofd gezien, maar komt misschien wel graag samen met leeftijdsgenoten.

Kinderen en jongeren gaan door verschillende fasen van geloofsontwikkeling. Omdat de fase waarin iemand zit niet altijd overeenkomt met de leeftijdscategorie, kun je zelf het beste inschatten uit welke categorie je het materiaal voor de bijeenkomsten volgt. Je kunt daarbij de volgende verdeling aanhouden: kind (9-12 jaar), tieners (13-16 jaar), jongeren (16-20), twintigers (20+). 

Hoofd, hart en handen

Houd rekening met de verschillende interessegebieden van kinderen, tieners en jongeren. Niet iedereen vindt het fijn om te knutselen, buitenspellen te doen of verdiepende gesprekken te voeren. Zorg daarom voor een gevarieerd programma zodat de jeugd in je gemeente kan leren over het geloof op een manier die bij hen past. 

De jeugdclub biedt in vergelijking met andere jeugdwerkactiviteiten, zoals catechisatie, de ideale plek om jeugd van buiten de kerk aan te laten sluiten. Houd daarom de clubbijeenkomsten luchtig, speels en actief. Het mag een plek zijn waar je ‘lichter’ kerk bent. Organiseer toffe, gekke en grote activiteiten. Soms is de jeugdclub voor de jeugd - en ook voor hun ouders - de eerste kennismaking met de kerk. De kerk mag daarom laten zien dat ze een fijne plek is voor ontmoeting waar je altijd welkom bent. 

Omdat jeugdclubs vaak bij elkaar komen met dezelfde groep, is thematisch werken heel geschikt. Werk bijvoorbeeld volgens het jaarthema van de Protestantse Kerk, en volg de onderdelen uit het seizoenspakket van de betreffende leeftijdscategorie. Start bijvoorbeeld met een toffe activiteit zoals het spelprogramma Sirkelslag in de startweek, werk verder met de wisselende werkvormen gedurende het seizoen, en sluit af met een kerkkamp. 

Werk je graag thematisch en zoek je verdieping van bijbelverhalen? Werk dan met een verhalend ontwerp. Het is een speelse en interactieve manier van aandacht voor de Bijbel, waarbij de jeugd zelf de verhalen ontdekt. 

Weinig of veel jeugd

Wanneer je weinig jeugd in je gemeente hebt, kun je overwegen om in je jeugdwerk samen te werken met andere kerken in jouw omgeving. Organiseer gezamenlijke activiteiten en rouleer bijvoorbeeld de organisatie van de activiteit. 

Heb je veel jeugd, dan ligt de uitdaging misschien wel bij het rondkrijgen van genoeg clubleiders. Leg de drempel voor vrijwilligers zo laag mogelijk. Als je werft op ‘10 keer club geven’, waarbij de startactiviteit, de kerstviering en de paasviering al kant-en-klaar worden aangereikt, voelt de drempel lager dan verantwoordelijkheid krijgen voor een heel seizoen. Houd het dus zo klein en concreet mogelijk. En werk met maatjes: zorg ervoor dat niemand de eerste keer in het diepe wordt gegooid, maar laat iemand met ervaring meedraaien. Zo wordt ook de kennis overgedragen. 

Met een gemiddeld aantal kinderen, tieners en/of jongeren in de gemeente kun je ervoor kiezen om samen te werken met andere kerken, maar heb je ook een geschikt aantal om zelf een groep te starten. Vraag vooral vrienden en vriendinnen mee te nemen naar de jeugdclub en nodig ook jeugd buiten de kerk uit.

Voor de deelnemers aan de club is het fijn als ze gedurende een seizoen vaste gezichten zien. Zo kunnen zij en de clubleiders bouwen aan een relatie en leren ze samen verder in het geloof. 

Niet alleen op zondag

Betrek de gemeente bij de jeugdclub. Vertel over de thema’s en wat wordt besproken. Betrek de ouders/opvoeders door ze gelegenheid te geven om buiten de jeugdclub om ook het gesprek met hun jeugd te voeren. Pas wel op dat je geen persoonlijke gespreksstof deelt. Door binnen de groep te houden wat er is gezegd, zal de jeugd zich veilig voelen om persoonlijke verhalen te delen. Bij zorgelijke verhalen en situaties kun je als clubleider wel ingrijpen, door samen de juiste hulp of ondersteuning te zoeken of een luisterend oor te zijn.

Wees er alert op dat je als jeugdclub onderdeel bent van het geheel van de gemeente, samen met andere jeugdwerkgroepen. Werk bijvoorbeeld samen aan projecten of thema’s met de leiding van de kindernevendienst, de catechese, en de predikant. Presenteer aan de hele gemeente wat je hebt gedaan en wat je van plan bent te gaan doen. 

Iedereen mag meedoen

Als je een jeugdclub gaat starten, promoot deze dan met toffe, speelse uitnodigingen en deel deze het liefst persoonlijk uit aan de jeugd in jouw kerk. Of deel ze uit in de wijk of het dorp. De scholen in de buurt zijn ook een mooie plek om jeugd te benaderen. Vermeld op de uitnodiging duidelijk dat iedereen welkom is, ook als ze niet-kerkelijk zijn, en vrienden en vriendinnen ook. Deel de uitnodiging ook via social media: iedereen mag meedoen! 

Maak er ten slotte iets tofs van, met inhoud, zodat de jeugd het fijn vindt om naar de kerk te komen. Pak bij de start groots uit, de eerste indruk is essentieel. Niet alleen van de activiteit,  ook van de clubleiders. Heb oog voor de jeugd tijdens de activiteit, je doet het tenslotte voor hen. Laat ze ervaren dat de kerk een fijne, gezellige plek is waar je altijd welkom bent. Voor de preek op zondag, om de Bijbel te ontdekken, of gewoon om elkaar te ontmoeten en een fijne tijd te hebben. 

Materialen

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)