Pijl naar links Terug naar thema Veilige gemeente
Update 18 februari 2022: Het blijft mogelijk om een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen voor vrijwilligers in de kerk die werken met kwetsbare personen. Eerder leek het er op dat deze regeling met ingang van 1 januari 2022 op zouden houden te bestaan. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken heeft er echter voor gezorgd dat de regeling vooralsnog blijft bestaan.
De misstanden bij het tv-programma The Voice houden Nederland bezig. De situatie bij dit populaire tv-programma waar mensen dromen over een zangcarrière maken pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen gelijkwaardig en respectvol met elkaar omgaan en misbruik van macht en vertrouwen tijdig wordt gesignaleerd en aangekaart.
Negen op de tien vrouwelijke voorgangers ervaart seksisme bij haar werk in de kerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. Het moderamen van de generale synode is geraakt door de berichten over seksisme in de kerk.
De werkgroep Eredienst en kerkmuziek biedt via de website van het dienstboek liturgische bouwstenen aan waarvan gebruik kan worden gemaakt in een eredienst, waarin een trans persoon zich met een nieuwe naam presenteert en een zegen ontvangt.
De generale synode heeft besloten dat er een regeling komt die inhoudt dat predikanten en kerkelijk werkers, verbonden aan een gemeente, alsmede vrijwilligers/ambtsdragers die met kwetsbare mensen werken of leidinggevende taken hebben, verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen op het daarvoor meest aangewezen moment.
“Als open over misbruik gesproken wordt, worden de grenzen duidelijker en is het ook minder makkelijk om de grens over te gaan.” In hervormd Wekerom is beleid ontwikkeld voor veilig jeugdwerk.
Eerst dacht ze: zonde om al die tijd te steken in regels, dat gaat ten koste van ‘het echte werk’. Maar nu weet ze dat het juist een positief effect heeft op het kinderwerk. Het ontwikkelen van een beleid veilig jeugdwerk geeft helderheid en structuur, én bespaart uiteindelijk juist tijd.
Ds. René de Reuver, scriba generale synode, betreurt de naar Nederland overgewaaide Nashville-verklaring.
Toen de Protestantse Gemeente Oisterwijk te maken kreeg met onbekende vrijwilligers uit een andere gemeente, kwam de vraag naar veiligheid boven. Het leidde uiteindelijk tot een preventiebeleid m.b.t. seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen het jeugdwerk. Initiatiefnemer Robert Nieuwenhuijse: “Het gaat natuurlijk verder dan de zaken op papier goed geregeld hebben, het gaat erom dat je met z’n allen weet wat het inhoudt.”
Grensoverschrijdend gedrag komt ook in de kerk voor. Het project Veilige gemeente van de Protestantse Kerk helpt van de kerk een veilige(r) plek te maken. Coördinator Lenny van den Brink ziet mogelijkheden.
Zeventien Nederlandse kerkgenootschappen hebben op 17 mei een gezamenlijke verklaring ondertekend tegen geweld tegen homoseksuelen. Het document kwam tot stand op verzoek van en onder begeleiding van COC Nederland en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). Tot de ondertekenaars behoren onder meer alle kerken die zijn aangesloten bij de Raad van Kerken in Nederland.