Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Palestijnse christenen hebben dringend hulp nodig

Buitenlandse steun is van cruciaal belang voor Palestijnse christenen. Sinds 7 oktober 2023 is de situatie van Palestijnen in Israël flink verslechterd. Dat geldt ook voor Tent of Nations. Deze Palestijns-christelijke organisatie vraagt daarom om hulp.

Tent of Nations in Bethlehem is het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar, die een educatieve boerderij beheert op de Westelijke Jordaanoever in ‘gebied C’. Dit gebied valt volledig onder Israëlisch gezag, zowel waar het gaat om veiligheid als om burgerlijk bestuur. Palestijnen in dit gebied, inclusief de familie Nassar, kampen met gebrek aan toegang tot riolering, watervoorzieningen en het elektriciteitsnet. Veel Palestijnse boeren hebben hun land, of de toegang ertoe, verloren omdat het ingenomen is door nederzettingenbouw. Zie ook dit filmpje waarin dochter Shadin Nassar vertelt over het familiebedrijf.  

Ondanks de voortdurende dreiging van landonteigening is het motto van de familie Nassar al jarenlang: “Wij weigeren vijanden te zijn.” Onder andere vanwege dit uitgangspunt van geweldloosheid, is Tent of Nations een partnerorganisatie van Kerk in Actie. De scriba van de Protestantse Kerk, René de Reuver, stelde vorig jaar nog in Trouw dat het winst is dat er in de kerk ook ruimte komt voor het Palestijnse verhaal. Volgens De Reuver is er weinig oog geweest voor het leed van de Palestijnen: “We hebben te vaak weggekeken.” 

Strijd om eigenaarsrecht  

Alhoewel het landbouwbedrijf al meer dan honderd jaar in bezit is van de familie Nassar met de daarbij behorende eigendomspapieren uit de Ottomaanse tijd, erkennen de Israëlische autoriteiten hun eigenaarsrecht nog steeds niet. Hierover is al meer dan dertig jaar een juridische strijd gaande. Terwijl het proces steeds wordt uitgesteld, wordt ondertussen de situatie voor de familie Nassar nijpender. Sinds enkele weken zijn kolonisten actief op het grondgebied van de familie Nassar. De grote zorg is dat zij op deze manier hun land kwijtraken, nog voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Wilma Wolswinkel, relatiebeheerder Israël en Palestina voor Kerk in Actie, bezocht recent Tent of Nations. “De druk op de familie Nassar neemt toe. Zo werden we bijvoorbeeld gewezen op een caravan die recent op het terrein is neergezet door kolonisten. Kolonisten lopen ook geregeld rond over het terrein. De familie was zichtbaar blij met de aanwezigheid van internationale vrijwilligers, waardoor ze zich een stuk veiliger voelen, ook al blijft het een bizarre en uiterst onzekere situatie voor hen.” Ook andere Palestijnen in ‘gebied C’ raken steeds meer land kwijt aan kolonisten 

Hulp nodig 

Tent of Nations heeft dringend hulp nodig en vraagt daarbij de hulp van Nederlandse kerkleden. Na de aanslagen van 7 oktober konden er tijdelijk geen buitenlandse vrijwilligers werken bij Tent of Nations, maar sinds een halfjaar kan dat wel weer. Door vrijwilligers kan de familie Nassar hun werk blijven doen en hun aanwezigheid draagt bij aan het voortbestaan van hun vredeswerk. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland. Op de website van de stichting kun je ook meer lezen over een schrijfactie die is gestart. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)