Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Hoe denken protestanten over de komst van Gods koninkrijk?

Het stelt protestanten gerust dat het koninkrijk van God gaat komen. Dat blijkt uit panelonderzoek van de Protestantse Kerk in Nederland. Van de deelnemers geeft 46% aan een grote mate van geruststelling te ervaren, 24% een redelijke mate van geruststelling en 15% enige mate. Slechts 7% wordt niet gerustgesteld. 

Vrede, gerechtigheid en liefde 

Bij het koninkrijk van God denken de deelnemers aan dit onderzoek vooral aan de volgende woorden: vrede (48%), gerechtigheid (46%) en liefde (39%). Daarnaast wordt door veel mensen ‘de nieuwe hemel en een nieuwe aarde/wereld’ genoemd.  

Ongeduldig en vol vertrouwen wachten 

Daarnaast roept de komst of de aanwezigheid van het koninkrijk van God vooral vertrouwen (62%), perspectief (53%) en verlangen (51%) op. Slechts 5% geeft aan ongeduldig te wachten op de komst van het koninkrijk. Toch vraagt 24% regelmatig in gebed of Gods koninkrijk snel mag komen. En als de zin ‘Uw koninkrijk kome’ in het Onze Vader klinkt, hoopt 81% daar ook echt op. 

Hier en nu 

Of het koninkrijk iets van het ‘hier en nu’ is of ‘van straks en later’ zijn de meningen verdeeld. Een kleine meerderheid denkt bij het koninkrijk van God aan ‘straks en later’, de andere helft vindt het koninkrijk van God iets van het ‘hier en nu’. Dit komt aardig overeen met de 54% van de respondenten die aangeeft dat ze het belangrijk vinden om nu al gestalte te geven aan het koninkrijk van God door het goede te doen.  

Visienota ‘Van U is het Koninkrijk’ 

Dit onderzoek is gedaan in aanloop naar het jaarthema ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk’. Dit jaarthema loopt van september 2024 tot september 2025 en is inhoudelijk gebaseerd op het hoofdstuk ‘Van U is het Koninkrijk’ uit de visienota van de Protestantse Kerk. Scriba René de Reuver zegt daarover: “We bidden om de komst van het koninkrijk van God. Tegelijkertijd weten we door het woord van Jezus dat het koninkrijk nabij is, onder ons, hier en nu. Het is overal waar Jezus zich laat vinden en wij ons door Hem laten vinden. Dit vraagt om de levenskunst van scherp zien en onderscheiden waar het op aankomt. Zoals Paulus zegt: ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.’ Deze levenshouding daagt ons uit om ‘als nieuw’ te leven. Door te bidden, te zingen, te vieren en het goede te doen voeden we deze hoopvolle levenshouding.Om die reden zijn er in dit onderzoek ook wat vragen gesteld over bidden.  

Bidden 

De deelnemers aan dit onderzoek geven aan vooral te bidden uit dankbaarheid (76%) en vragen God om te zorgen voor hun naasten en henzelf (73%). Het minst wordt er in gebeden gevraagd waarom er zoveel ellende in de wereld is (52%) en gevraagd of Gods koninkrijk mag komen (36%).  

Eerder werden er in het kader van het jaarthema onderzoeken gedaan naar 'Hoe denken leden Protestantse Kerk over eenheid onder christenen?' en 'Hoe denken leden van de Protestantse Kerk over het avondmaal?'  

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)