Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Protestantse Kerk stelt nieuwe afdrachtsregeling uit

De Protestantse Kerk schort de datum van inwerkingtreding van de nieuwe regeling quotum en Solidariteitskas op. Dat heeft het moderamen van de generale synode besloten. 

Een groot aantal gemeenten en diaconieën heeft bij het Generaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen (GCBG) bezwaar gemaakt tegen de besluiten omtrent de nieuwe regeling quotum en Solidariteitskas, en revisieverzoeken gestuurd naar de kleine synode. Het moderamen is bevoegd om namens de kleine synode tot opschorting te besluiten, omdat er nu sprake is van een spoedeisend belang. De nieuwe regeling zou vanaf 1 januari 2025 gaan gelden.  

De kleine synode spreekt op 13 december over de ontvangen revisieverzoeken en neemt daarover een besluit. De opschorting geldt tot het tijdstip waarop de bezwaartermijn tegen de besluitvorming van de kleine synode is verstreken. Overigens is uitstel niet hetzelfde als afstel. Het is mogelijk dat de voorgestelde regeling overeind blijft, maar het kan ook zijn dat de kleine synode de genomen besluiten op onderdelen aanpast of een (andersoortig) nieuw besluit neemt. 

Achtergrondinformatie 

Plaatselijke gemeenten en diaconieën betalen jaarlijks een (verplichte) financiële bijdrage aan het bovenplaatselijke werk van de Protestantse Kerk. De huidige afdrachtsregeling is meer dan twintig jaar oud en belast kwetsbare gemeenten en nieuwe vormen van kerk-zijn relatief het zwaarst. Daarom werd besloten deze regeling te herzien. De bedoeling is dat gemeenten in de nieuwe regeling meer naar draagkracht worden belast.  

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)