Grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en (seksueel) misbruik komen ook binnen de kerk voor. Het beleid is gebaseerd op bewustwording binnen de gemeente: het besef van machtsongelijkheid tussen gemeenteleden en het effect daarvan.
|
Meer over:
|
Machtsverschillen
Machtsverschillen kunnen zich voordoen tussen groepsleiders en deelnemers in het jeugdwerk, tussen ouderlingen en pastoranten, tussen diakenen en cliënten, of tussen vrijwilligers en gemeentelid. Dit kan ertoe leiden dat iemand met meer macht grensoverschrijdend gedrag vertoont. Vaak wordt dit eerst niet als storend ervaren of er wordt geen aandacht aan besteed, totdat het gevoel van veiligheid wordt aangetast.
Om je bewust te zijn is het belangrijk om te erkennen dat:
- Grensoverschrijdend gedrag ook binnen de eigen gemeente voorkomt.
- Elk gemeentelid recht heeft op een veilige kerk.
- Je de aandacht vast moet houden voor dit onderwerp:
- Zet op beleidsniveau regelmatig het thema ‘veilig jeugdwerk’ en ‘veilige kerk’ op de agenda.
- Reflecteer: Wat doen we? Gaat het goed? Wat kan beter?
- Gezorgd moet worden dat bijeenkomsten (gespreksgroepen, clubwerk, catechese, vieringen) met enige regelmaat activiteiten of werkvormen bevatten die de bewustwording over veiligheid bij alle gemeenteleden, van jong tot oud, vergroten.
- Omstanders een belangrijke rol spelen in het signaleren en aanspreken van grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk dat zij zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en weten hoe ze moeten handelen wanneer ze ongewenst gedrag opmerken. Om omstanders bewust te maken zal aandacht moeten worden besteed aan het creëren van een cultuur waarin omstanders zich veilig voelen om in te grijpen of een melding te doen, zonder angst voor negatieve gevolgen.