Wat is community opbouwen?
Wat alle proefplekken gemeenschappelijk hebben, is dat ze vormgeven aan “een nieuwe, inclusieve community”. Dat wil zeggen dat ze naast een gevestigde gemeenschap een nieuwe groep mensen bij elkaar brengen. In die groep is de verbindende schakel in eerste instantie iets dat in het algemeen bijdraagt aan ‘het goede leven’. In ieder geval is geloven niet nodig om volledig deel te kunnen zijn van zo’n community.
Bij community opbouwen versterk je de onderlinge verbinding tussen mensen die betrokken zijn. Zij hebben vaak verschillende achtergronden en (geloofs)overtuigingen. Maar ze hebben ook iets gemeenschappelijk. Dat is wat hen verbindt met de proefplek en met elkaar. Rond dit verbindende element probeer je een gemeenschap te vormen, door het eigenaarschap van de proefplek te delen en als community écht samen op te trekken.
Community opbouwen is in de kern een poging om iets zichtbaar en tastbaar te maken van het samenleven zoals God dat bedoeld heeft. Zonder dat God daarbij expliciet centraal staat. Vanuit hun betrokkenheid bij de proefplek kunnen mensen wel geloofsleven gaan ontdekken, als ze dat willen. Maar daarover gaat het volgende kernthema.
Voor het ontstaan en in stand houden van een gezonde community zijn tenminste vijf randvoorwaarden te noemen. Dit zijn algemene waarden die bij elke proefplek een eigen, specifieke inkleuring kunnen krijgen en waarbij ook verschillende accenten gelegd kunnen worden:
- Gezamenlijke activiteiten
- Een goede sfeer
- Ruimte voor interactie
- In alle opzichten kunnen meedoen
- Respectvolle veiligheid
Met een piramide van betrokkenheid kan daarnaast ‘gemeten’ worden hoe de community zich ontwikkelt. Bij een proefplek is er in de basis van de piramide altijd ruimte voor (eenmalige) bezoekers. Daarnaast zijn er vaste deelnemers, stevige steunpilaren en mensen die het voortouw nemen in de punt van de piramide. Hoe vaker mensen doorschuiven van eenmalige bezoeker naar lagen hoger in de piramide, hoe meer er sprake is van een community die zichzelf opbouwt.
Leersessies voor je team
Bij het kernthema ‘Community opbouwen' is materiaal ontwikkeld voor een aantal leersessies in je eigen team. Je kunt dat hieronder downloaden. Er is voor elke sessie een gesprekshandleiding, een PowerPointpresentatie met daarin ook videomateriaal en een document met overige bijlagen. Als het met de video’s niet lukt via de presentatie, dan kun je ze rechtstreeks bekijken via ons YouTubekanaal.
Downloads
Basisprogramma over het fundament
- Handleiding voor de gespreksleider
- PowerPointpresentatie voor de teambijeenkomst
- Overige bijlagen bij dit programma
Verdiepingsprogramma over een huis van vrede
- Handleiding voor de gespreksleider
- PowerPointpresentatie voor de teambijeenkomst
- Overige bijlagen bij dit programma
- Handleiding voor de gespreksleider
- PowerPointpresentatie voor de teambijeenkomst
- Overige bijlagen bij dit programma
Vervolgroute
Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.