Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Geloofsleven ontdekken

Wat is geloofsleven ontdekken?

Mensen die elkaar beter leren kennen, worden nieuwsgierig naar wat de ander drijft. Als mensen bij een proefplek iets proeven van een oprecht leven met God (een christelijke manier van leven) dan willen zij daar misschien ook meer van weten. Daarom bied je als proefplek mogelijkheden waardoor mensen vrijblijvend en op een passende manier geloofsleven kunnen ontdekken. Mensen die vanuit geloof willen gaan leven, help je verder op die weg. Terwijl je hiermee bezig bent, ontdek je dat je zelf ook nog veel te ontdekken hebt. Het is dus een gezamenlijke ontdekkingstocht!

Online leermodule Geloofsleven ontdekken

Mensen iets van geloofsleven laten ontdekken kan niet zonder je eigen geloofsleven te delen. Deze module begint daarom bij het eigen geloofsleven. Wat maakt dat jij daar zó enthousiast over bent, dat je anderen daarin wilt laten delen?

Tegelijk wordt aandacht gevraagd voor de levensvragen van de mensen om je heen. Het kan namelijk zijn dat voor hen andere aspecten van het Evangelie oplichten dan die voor jou het meest wezenlijk zijn.  

Een centrale vraag in de module is hoe je een begaanbare brug kan slaan tussen jouw eigen enthousiasme over geloofsleven en de levensvragen van mensen in je omgeving. 

Deze brug moet van beide kanten begaanbaar zijn, want geloofsleven ontdekken doe je samen. Nog een belangrijke vraag is daarom wat jij kunt en wil leren van anderen voor je eigen geloofsleven.

Opbouw module

De module bestaat uit een basisprogramma en verdiepende programma's. In het basisprogramma denk je als team vooral na over het ‘waarom’ van geloof delen en over ‘wat’ je dan precies wilt delen. Tegelijk wordt stilgestaan bij de vraag hoe je maximaal kunt aansluiten bij de levensvragen van anderen, met respect voor hun overtuigingen en met behoud van je eigen enthousiasme.

In verdiepende programma's gaat het over het creëren van een vrijblijvende, uitnodigende én uitdagende setting, die mensen aanzet om geloofsleven serieus te gaan verkennen. En je denkt na over passende mogelijkheden daarvoor. Naast mogelijkheden voor ‘vrijblijvende verkenning’ kan er ook behoefte zijn aan een ‘traject van inwijding’. Een ander verdiepend programma gaat daarom over het begeleiden van mensen die verder willen gaan op de weg van geloofsleven.

Downloads

Basisprogramma over uitgangspunten en drijfveren

Vervolgroute

Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.

Lees meer over

Het thema Leren pionieren