Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Community opbouwen

Wat is community opbouwen?

Bij community opbouwen versterk je de onderlinge verbinding tussen mensen die betrokken zijn bij je proefplek. Zij hebben vaak verschillende achtergronden en (geloofs)overtuigingen. Maar ze hebben ook iets gemeenschappelijk. Dit is wat hen verbindt met de proefplek en met elkaar. Rond dit verbindende element probeer je een gemeenschap op te bouwen. Hierbij deel je eigenaarschap. Je doet het samen. Community opbouwen doe je in de kern met het oog op samenleven zoals God het bedoeld heeft. 

Online leermodule Community opbouwen

Community kan bij een proefplek vorm krijgen rond allerlei dingen die mensen met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld rond gezamenlijke inzet voor de buurt, voor medestudenten of voor collega’s. Of rond een gemeenschappelijke hobby. Centraal in deze leermodule staan vijf randvoorwaarden voor het ontstaan en in stand houden van community:

  1. Gezamenlijke activiteiten
  2. Goede sfeer
  3. Ruimte voor interactie
  4. Echt kunnen meedoen
  5. Respectvolle veiligheid

Dit zijn algemene waarden die bij elke proefplek een andere, specifieke inkleuring kunnen krijgen. En waarbij verschillende accenten gelegd kunnen worden.

Ook wordt er gewerkt met de piramide van betrokkenheid. Bij een proefplek is er ruimte voor eenmalige bezoekers, vaste deelnemers, echte steunpilaren, mensen die zelf het voortouw willen nemen en alles wat daartussen zit. Hierbij is het goed om af en toe stil te staan bij de vraag hoe deze categorieën zijn verdeeld in jouw proefplek. En hoe mensen zich kunnen ontwikkelen van voorbijganger tot misschien wel een van de leiders.

Opbouw module

De module bestaat uit een basisprogramma en verdiepende programma's. In het basisprogramma denk je als team vooral na over het ‘waarom’ van community. En over het fundament voor community, dat je kunt leggen rond vijf randvoorwaarden. 

In verdiepende programma's evalueer je de ontwikkeling van community bij je proefplek en je bedenkt wat er nodig is om je proefplek verder door te ontwikkelen als een ‘Huis van Vrede’. Ook is er ruimte voor de vraag: wat als community opbouwen (nog) niet lukt?

Wellicht wordt er later ook nog ander materiaal ontwikkeld of aangeraden bij dit thema.  

Downloads

Basisprogramma over het fundament

Vervolgroute

Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.

Lees meer over

Het thema Leren pionieren