Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Financiële duurzaamheid

Wat is financiële duurzaamheid?

Proefplekken beginnen vanuit idealisme, met een besef van roeping en een aanstekelijk enthousiasme. Vanuit verschillende hoeken wordt hierop ingesprongen door dit initiatief financieel te steunen. Maar startsubsidies moeten na verloop van tijd worden vervangen door meer structurele inkomsten. In ieder geval moet er een duurzame balans gevonden worden tussen inkomsten en uitgaven. Liefst met een vooruitziende blik! Dit kan ook door de uitgaven te beperken. Maar hoe doe je dat en hoe maak je hierbij de juiste keuzes? Hoe houd je balans tussen vertrouwen op God en eigen verantwoordelijkheid? En wat is het morele kompas bij keuzes die je maakt? Bij het thema 'financiële duurzaamheid’ gaat het over deze vragen.

Online leermodule Financiële duurzaamheid

Bij de leermodule 'financiële duurzaamheid’ gaat het over een drievoudige balans:

  1. Financieel: tussen uitgaven en inkomsten.
  2. Spiritueel: tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid.
  3. Moreel: tussen betaalbaarheid en rechtvaardigheid of menswaardigheid.

Balans vinden tussen uitgaven en inkomsten hoeft niet altijd te betekenen dat er meer of andersoortige inkomstenbronnen nodig zijn. Het kan ook betekenen dat de uitgaven naar beneden bijgesteld worden. En dat je bij de start misschien al niet te hoog inzet!

Je denkt misschien dat financiële duurzaamheid het minst spirituele thema is. Maar juist hier komt het aan op vertrouwen. Zonder dat dit doorslaat naar onverantwoordelijkheid, naïviteit of manipulatie!

Goedkoop is niet altijd een goede koop. Hoe maak je hierin als proefplek rechtvaardige en menswaardige keuzes en wat is daarbij je morele kompas?

Opbouw module

In het basisprogramma wordt de drievoudige balans geïntroduceerd en oefen je als team met balanceren bij het maken van financiële keuzes. 

Met verdiepende programma's ga je op zoek naar passende financieringsmodellen voor jullie proefplek, ter aanvulling of ter vervanging van bestaande inkomstenbronnen. Daarbij kijk je naar wat je als proefplek al in huis hebt om (beter) te kunnen inzetten. Je ontdekt dan dat het bij financiële duurzaamheid niet alleen maar over geld gaat, maar ook over andere middelen, mensen en diensten (die waarde hebben). Of je gaat met je team juist aan de slag met de vraag hoe jullie als proefplek kunnen blijven bloeien door te snoeien.

Downloads

Basisprogramma over vijf sleutels:

Vervolgroute

Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.

Lees meer over

Het thema Leren pionieren