Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Contextgevoelige communicatie

Wat is contextgevoelige communicatie?

Je bent een proefplek en hebt een missie. Maar hoe bereik je de mensen die je wilt bereiken? Hoe doe je dat op een manier die past bij wie je bent als proefplek en bij wat je wilt uitdragen? En wat is dan precies je communicatieboodschap? Over deze vragen gaat contextgevoelige communicatie.  Het gaat ook over strategie en planning. Wanneer communiceer je wat en via welk kanaal doe je dat? Daarbij zeggen de activiteiten die je organiseert zelf ook iets. Ze kunnen de boodschap van je proefplek versterken of de aandacht daarvan juist afleiden. De activiteiten die je kiest zijn dus onderdeel van je communicatiestrategie.

Online leermodule Contextgevoelige communicatie

Deze leermodule bestaat vooralsnog uit één lesprogramma. Hiermee sta je stil bij de groep of de verschillende groepen waarmee je wilt communiceren. Je probeert in de huid van de ander te kruipen. Wat komt er dan wel goed over en wat niet? Maar door je te verplaatsen in de ander, loop je het risico jezelf te verliezen. Daarom is er ook aandacht voor ‘authenticiteit en integriteit’. Blijf trouw aan jezelf en aan je waarden, is het motto. Onder andere de persoon van Jezus staat hierbij model, als de perfecte spiegel voor authentieke en integere communicatie.  

Nadat de basis is gelegd voor een goede communicatiestrategie, ga je meer planmatig aan de slag. Allereerst denk je na over de wisselwerking tussen activiteiten die je organiseert en wat je wilt communiceren. Vervolgens bedenk je hoe je een bepaalde activiteit of boodschap in doelgerichte stapjes en hapklare brokjes onder de aandacht kunt brengen bij de mensen die je wilt bereiken.

Downloads

Basisprogramma over het overbruggen van de kloof:

  • Handleiding voor de gespreksleider
  • Presentatie voor de teambijeenkomst
  • Overige bijlagen bij dit programma

Vervolgroute

Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.

De pioniersreis & de windbuggy

Windbuggy

Een beeld voor de proefplek is de windbuggy die een weg aflegt; de pioniersreis. De buggy wordt gedragen door drie dubbelbandige wielen. Eén van de achterwielen staat voor een ‘inspirerend team’. Hierbij horen de thema’s ‘gezonde teamcultuur’ en 'contextgevoelige communicatie’.