Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

Contextgevoelige communicatie

Wat is contextgevoelige communicatie?

Je bent een proefplek en hebt een missie. Maar hoe kom je in contact met de mensen waarmee je op pioniersreis wilt gaan? Hoe doe je dat op een manier die past bij wie je bent als proefplek en bij wat je wilt uitdragen? En wat is dan je communicatieboodschap? Het kernthema ‘contextgevoelige communicatie’ gaat over deze vragen.

Het gaat ook over strategie en planning bij communicatie. Wanneer communiceer je wat en via welk kanaal doe je dat? Daarbij zeggen de activiteiten die je organiseert zelf ook iets. Ze kunnen de boodschap van je proefplek versterken of de aandacht daarvan juist afleiden. De activiteiten die je aanbiedt zijn dus onderdeel van je communicatiestrategie.

Voor je gaat communiceren is het goed om stil te staan bij de groep of de verschillende groepen waarmee je wilt communiceren. Probeer in de huid van de ander te kruipen. Wat komt er dan wel goed over en wat niet? 

Door je te verplaatsen in de ander, loop je het risico jezelf te verliezen. Daarom is het ook belangrijk om na te denken over ‘authenticiteit en integriteit’. Blijf trouw aan jezelf en aan je waarden, is het motto. En zorg ervoor dat je communicatie altijd ‘opbouwend’ is. 

De persoon van Jezus is wat dat betreft de perfecte spiegel voor ‘authentieke, integere en opbouwende’ communicatie. Maar ook andere bijbelse communicatie kan een helpende en wellicht soms corrigerende inspiratiebron zijn voor de communicatie rond je proefplek.

Leersessies voor je team

Bij het kernthema ‘contextuele communicatie' is materiaal ontwikkeld voor een leersessies in je eigen team. Je kunt dat hieronder downloaden. Er is een gesprekshandleiding, een PowerPointpresentatie met daarin ook videomateriaal en een document met overige bijlagen. Als het met de video’s niet lukt via de presentatie, dan kun je ze rechtstreeks bekijken via ons YouTubekanaal

 

Downloads

Basisprogramma over het overbruggen van de kloof:

Vervolgroute

Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.