Stappenplan 'Betrokken bij mensen op de vlucht'
Als diaconie je inzetten voor mensen op de vlucht? Kerk in Actie, het diaconale programma van de Protestantse Kerk, heeft een uitgebreid stappenplan gemaakt om diakenen en anderen hierbij van dienst te zijn. Vraag het stappenplan aan. Je kunt advies krijgen van je Kerk in Actie consulent.
Waarom het kerkasiel in Kampen hoopvol is
Het Oezbeekse gezin Babayants krijgt kerkasiel in Kampen. In Trouw spreken theologen over de vraag wat hoop is als de omstandigheden moeilijk zijn (21-03-2025). Het Humanistisch Verbond en de Raad van Kerken schreven samen een opiniestuk: ‘Kerkasiel stelt ons de vraag, voor welke waarden staan we als samenleving?’: Of je nu gelovig bent of humanist, we delen een diepe overtuiging dat gewortelde kinderen niet meer moeten worden uitgezet. Voor het Humanistisch Verbond is hoop een morele verplichting.
De Protestantse Kerk maakte een handleiding met achtergrondinformatie en suggesties ‘Recht doen aan kinderen van gevluchte ouders’. Je vindt daarin een voorbeeldmail voor je lokale gemeenteraad.
Paasviering kerkasiel Kampen – stuur een kaart
Op Eerste Paasdag om 10.00 uur, gaan ds. Kasper Jager (predikant in de Open Hof) en dr. René de Reuver (scriba van de Protestantse Kerk) samen voor in de doorgaande viering van het kerkasiel in Kampen. Rechtstreeks te volgen en/of terug te kijken via https://openhofkampen.nl/kerkdiensten.
Pasen, feest van nieuw leven. Wij trekken weer naar buiten, maar in Kampen kan een gezin niet naar buiten. Ze hopen op een oplossing voor henzelf en alle gewortelde kinderen. Zullen we voor hen bidden en een kaartje sturen? Via de volgende link vind u een gebed voor deze Paasdagen en adressen om een kaartje te sturen: https://kerkasielkampen.nl/pasen-feest-van-nieuw-leven/.
Problemen opvang Oekraïners
Gemeenten moeten Oekraïense vluchtelingen weigeren vanwege gebrek aan opvang (NOS). Minister Faber komt niet met maatregelen voor extra plekken.
Rotterdam weigert nieuwe mensen opvang
Weer dreigen kwetsbare vluchtelingen zonder papieren op straat te belanden in Rotterdam. Het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS) en de Pauluskerk luiden de noodklok. Voor de eerdere gebruikers van de bed-, bad- en broodregeling is er opvang. ,,Maar nieuwkomers die zich melden, kunnen nergens terecht.” (AD, 06-03-2025).
Opgesloten omdat je geen geldige papieren hebt
Nederland sluit jaarlijks duizenden ongedocumenteerde mensen zonder proces op in gevangenisachtige omstandigheden. Ze zitten soms wel anderhalf jaar vast, mogen niet werken of studeren, en weten niet wanneer ze vrijkomen. Omar, Kamal en Saied vertellen over hun ervaringen: ‘Je wordt verpletterd’ (One World). Het Meldpunt Vreemdelingendetentie meldt drukte en een kledingactie.
Mail kamerleden i.v.m. Asielnoodmaatregelenwet en Tweestatuswet
De ministerraad heeft op voorstel van minister Faber van Asiel en Migratie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de asielnoodmaatregelenwet en de tweestatusstelselwet (07-03-2025). In het tweestatusstelsel wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die vluchten omdat ze als individu gevaar lopen in hun land (vanwege afkomst, seksuele geaardheid of religie) en groepen mensen die vluchten voor oorlog en (natuur)geweld. De laatsten krijgen tijdelijk asiel. Ook gaat de tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar naar drie jaar. Tot slot wil de minister gezinshereniging beperken. Kabinet neemt bekritiseerde asielplannen Faber vrijwel ongewijzigd over (NOS). Advocaten zijn geschokt dat de wetten ook voor al lopende aanvragen gaan gelden (Trouw, 02-03-2025). De Raad van State, de Ombudsman, Kinderombudsman én ambtenaren waarschuwen dat deze wetten niet alleen onuitvoerbaar zijn, maar ook fundamentele rechten schenden. Mail de Kamerleden om tegen deze wetten te stemmen.
Verbod op voorrang statushouders in strijd met mensenrechten
Een nieuw wetsvoorstel wil gemeenten verbieden om mensen met een asielstatus voorrang te geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Mensenrechten zoals het recht op huisvesting en het recht op gezinsleven worden hierdoor geraakt. Het College voor de Rechten van de Mens stelt daarnaast vast dat het wetsvoorstel in de huidige vorm strijdig is met het verbod op discriminatie op grond van ras en nationaliteit. Het roept het kabinet daarom op het wetsvoorstel niet door te zetten. Jacob Boersema signaleert in One World een bredere aanval op de rechtsstaat.
Minder eerste aanvragen Syriërs, meer aanvragen gezinshereniging in 2025
Volgens de Asieltrends van de IND zijn er in januari en februari minder eerste asielaanvragen door Syriërs gedaan dan in 2024, maar nam het aantal aanvragen om gezinshereniging toe. De aanvragen van Syriërs vormen 45% van het totaal, uit Turkije, Irak, Jemen en Eritrea (kwamen elk 4-5%) van de aanvragers.
Buitenland: Europa, Jemen, Djibouti, Ethiopië, Libië, Verenigde Staten
- Europa: Brussel komt met strenge EU-wetgeving voor terugkeer asielzoekers (NOS). Opinie van de EU Observer waarom het migratiebeleid van de EU niet werkt.
Jemen: Na tien jaar zijn de economische gevolgen van de oorlog in Jemen heviger dan ooit. Steeds meer mensen slaan maaltijden over en kunnen schoolkosten niet meer betalen (The New Humanitarian). - Djibouti: 180 vermisten nadat boten zinken voor kust van Jemen en Djibouti. Ondanks de oorlog in Jemen proberen veel migranten uit Somalië en Ethiopië via dat land naar de Golfstaten te reizen voor werk (HLN).
- Ethiopië: Interne machtsstrijd in Tigray brengt vredesakkoord in gevaar. Controle over goudmijnen speelt mee (The New Humanitarian).
- Libië blijft voor vluchtelingen levensgevaarlijk: “Voor en na de maaltijd ranselden ze ons af” (De Groene Amsterdammer, 05-03-2025).
- Verenigde Staten: Website die waarschuwt voor hongersnoden offline gehaald (The New Humanitarian).
Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht.
Juridische en achtergrondinformatie
Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl.
Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.
Uitgelicht:
- UPdate 2025, nr 9: Nieuw ambtsbericht Turkije, 24 februari. Er wordt willekeurig opgetreden tegen Gülenisten. Voor lhbtiq+ en vrouwen die vrezen voor gendergerelateerd geweld is het de vraag of bescherming of een vestigingsalternatief voorhanden is.
- UPdate 2025, nr 11: Wetsvoorstellen Asielnoodmaatregelenwet en Tweestatusstelsel met linkjes naar wetvoorstellen en adviezen.
- EUAA: Deze gids Practical Guide on Nationality legt de begrippen nationaliteit en staatloosheid en de implicaties daarvan voor de beoordeling van een verzoek om internationale bescherming uit.
- Raad van State: grensdetentie in het Justitieel Complex Schiphol toegestaan.
Geef voor de kerk in het Midden-Oosten