Inspiratie – Maar wij geloven
De nieuwe regering wil het Nederlandse vluchtelingenbeleid aanzienlijk verslechteren. Hiermee geconfronteerd voelt de Raad van Kerken de noodzaak te formuleren hoe kerken vanuit hun geloof met vluchtelingen willen omgaan in het document ‘Maar wij geloven. Geloven in tijden van verharding’. Tegenover het verhardend beleid van de regering roept de Raad op “dat onze harten zich verzachten, zodat we in de meest kwetsbare ander een mens herkennen, voor wie ik de naaste kan zijn.”
Inspiratie - De profetische taak van de kerken
Het is de profetische taak van de kerken om: de waarheid te vertellen in een samenleving die leeft in illusie; te rouwen in een samenleving die onrecht systematisch ontkent; gestalte te geven aan hoop in een samenleving die leeft in wanhoop. Deze nog steeds actuele woorden van de Amerikaanse theoloog Walter Brueggemann citeerde Derk Stegeman in zijn lezing tijdens de landelijke werkdag vluchtelingen van de Raad van Kerken op 20 november 2021.
Stappenplan - Betrokken bij mensen op de vlucht
Als diaconie je inzetten voor asielzoekers, vluchtelingen, ongedocumenteerden en statushouders? Op de vernieuwde themapagina van de Protestantse Kerk vind je een overzichtelijk en uitgewerkt stappenplan om dit goed aan te pakken. Stap 1 is om de feiten en cijfers te kennen en een gezamenlijk gedragen verlangen te creëren. Bij Stap 2 neem je je omgeving onder de loep. Stap 3 is aan de slag gaan. Daar vind je een aantal actiemogelijkheden. Stap 4 gaat over wederkerigheid. Zorg er voor dat je niet voor mensen aan de slag gaat, maar met mensen.
Kerken Tubbergen bieden Syrische fotograaf podium
De kerken in de gemeente Tubbergen zijn begaan met het wel en wee van vluchtelingen. En die van het azc in Albergen in het bijzonder. Met een foto-expositie van Michel Khoury in de protestantse kerk wordt aandacht gevraagd voor het lot van mensen die vaak noodgedwongen huis en haard zijn ontvlucht.
Bed-bad-brood – Uitspraak Europees Hof van Justitie
Ook VluchtelingenWerk bekritiseerde het voorgenomen afschaffen van de rijksbijdrage aan de Landelijke Vreemdelingen Voorziening. Op 12 september 2024 sprak het Hof van Justitie van de Europese Unie in het zogenoemde ‘Changu arrest’ uit dat een land een illegale vreemdeling die nog niet is uitgezet niet aan zijn lot mag overlaten, maar een zorgplicht heeft. (Zie ook NRC – 8-10-2024) Deskundigen zijn verdeeld over wat dit betekent voor minister Faber. Lees het arrest.
Asieldeal kabinet: Minimaal effect – meer onzekerheid
Geen ‘staatsnoodrecht’ maar een ‘Asielnoodmaatregelenwet’: Er komt een nieuwe wet voor extra asielmaatregelen (NOS, 25-10-2024). VluchtelingenWerk: Strenge maatregelen lossen niets op voor vluchteling én samenleving. Volgens Trouw (02-10-2024) heeft het crisispakket van minister Faber minimaal effect op komst asielzoekers. De enige asielcrisismaatregel met direct effect, het schrappen van nareis met volwassen kinderen, scheelt maximaal 0,3 procent immigratie. Defence for Children meent dat de asielplannen van het kabinet kinderrechten onder grote druk zetten. Jan de Beer startte een petitie om een barmhartig asielbeleid te eisen, die al door honderden voorgangers is getekend. Het detentiecentrum Rotterdam moet uitgeprocedeerde asielzoekers steeds vaker weigeren omdat het nu al te vol zit, meldt NRC na eigen onderzoek. Het ministerie van Asiel en Migratie bevestigt aan de krant dat hierdoor een tijdelijke stop is afgekondigd voor vreemdelingenbewaring (NOS).
Afghanen niet welkom
Het kabinet weigert om een groep Afghaanse beveiligingsmedewerkers die soms met gevaar voor eigen leven Nederlandse militairen beschermd hebben naar Nederland te laten komen.
Makkelijker de juiste informatie vinden op RefugeeHelp?
RefugeeHelp heeft nu een zoekfunctie! Zo hoef je niet meer te verdwalen in de meer dan 360 artikelen, video's en infographics.
Buitenland: Polen, Cyprus, Turkije, Tunesië, Syrië
- Polen wil tijdelijk geen asielzoekers meer binnenlaten, kondigde premier Donald Tusk afgelopen weekend aan (Trouw, 13-10-2024).
Cyprus: Zeventig vluchtelingen zitten vast in het niemandsland van Cyprus’ bufferzone (Trouw, 11-10-2024) - Turkije: Onderzoek van Lighthouse Reports samen met toonaangevende Europese kranten laat zien dat Turkije met EU-geld een deportatie systeem heeft opgebouwd waar Syrische en Afghaanse vluchtelingen het slachtoffer van worden (ECRE bericht). De Europese Commissie drong bij Turkije aan op een diepgaand onderzoek (Euronews).
- Tunesië: Uit onderzoek van de krant The Guardian is gebleken dat EU-gelden zijn gebruikt om veiligheidstroepen te steunen die beschuldigd worden van wijdverbreid geweld tegen vluchtelingen in Tunesië.
Toch pleit Ursula von der Leyen voor terugkeerhubs buiten het EU-grondgebied (ECRE bericht). - Syrië: Ook in het ECRE bericht: Door het Israëlisch-Hezbollah conflict keerden al meer dan 310,000 people terug naar Syrië.
Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht.
Juridische en achtergrondinformatie
Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl.
Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.
Uitgelicht:
- UPdate 2024, nr. 39.01 Het Hof van Justitie van de Europese Unie, 12 september 2024, C 352/23 (Changu), ECLI:EU:C:2024:748 bevestigt: als de uitzetting niet ‘zo spoedig mogelijk’ volgt op de afwijzing, moet de verwijdering uitgesteld worden en moet de vreemdeling daar schriftelijk van op de hoogte gebracht worden. Deze Hofuitspraak is relevant voor ongedocumenteerden die niet uitgezet (kunnen) worden. In deze roerige tijden is het extra belangrijk dat het Hof benadrukt dat lidstaten ook de verantwoordelijkheid hebben om ongedocumenteerden niet in een situatie van zeer verregaande materiële deprivatie te laten belanden (punt 74-75).
- INLIA: Onlangs is in drie zaken uitspraak gedaan door de rechtbank Den Haag op verzoeken om vaststelling van staatloosheid. Meer informatie over (het langdurig niet erkennen van) staatloosheid (door de Nederlandse overheid).
Agenda
- 26 november: Webinar van Stichting Gave over 'De vreemdeling in ons midden'.
Help kinderen in Oekraïne de oorlog door
Er is in Oekraïne geen kind dat niet lijdt onder de oorlog. Daarom biedt Kerk in Actie veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning, want dat hebben kinderen daar nodig. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie overal in het land hulp bieden. Families krijgen voedsel- en zadenpakketten, zodat er toch eten op tafel is. Ook geven kerken tijdelijk onderdak aan gezinnen die alles moesten achterlaten. Kinderen hebben er een veilige plek om te spelen en krijgen psychosociale hulp om mentaal gezond te blijven of te herstellen van trauma’s. Kerk in Actie ondersteunt dit werk via haar noodhulpprogramma.