Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vlugschrift vluchtelingen oktober 2024

Bed-bad-brood door de morele ondergrens 

De meest kwetsbare mensen in onze samenleving mogen we nooit laten vallen. Door het afschaffen van de bed-bad-broodregeling komen mensen op straat te leven. “Met deze maatregel zakken we door een morele ondergrens.” René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland: “Wanneer zelfs de meest minimale middelen om mensen te helpen al niet meer mogen, blijft er van de medemenselijkheid weinig over. Een overheid moet een schild voor de zwakken zijn, maar juist deze kwetsbaren laten we nu als een baksteen vallen.” EenVandaag berichtte hoe het Wereldhuis Den Haag een groeiend aantal ongedocumenteerden opvangt. Eerder nieuws: Faber schrapt financiering 'bed-bad-brood', gemeenten vrezen overlast en onveiligheid (nos.nl). En: Zonder de bed-bad-broodopvang had Youssef Abi Elias in een kartonnen doos moeten slapen | Trouw. 

Bereidt u zich voor op meer vragen om bed-bad-brood? 

Vanuit een diaconie hoorden we van een voorbereiding op extra hulpaanvragen in verband met het mogelijke wegvallen van bed, bad en broodvoorzieningen. Wat doet uw diaconie? Hebt u extra geld gereserveerd, een extra collecte gehouden voor het werk van Kerk in Actie voor ongedocumenteerden, of overweegt u zelf logeeradressen te gaan regelen, bijvoorbeeld samen met NOO? Laat het ons weten. Mail naar j.jungheim@protestantsekerk.nl 

26 oktober – Werkdag 'Het meest humane asielbeleid ooit' 

Welkom op de Inspiratiedag van de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken. Van 10.00 - 17.00 uur in de Johanneskerk, Westsingel 30 in Amersfoort. Met elkaar gaan we de onverschilligheid voorbij en spreken ons uit voor een humaan asielbeleid. Met Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, workshops, optredens en viering. Deelname is gratis, een gift is hartelijk welkom. Voor meer informatie en aanmelden: rvk@raadvankerken.nl 

Asielcrisis, onmacht of onwil? – De cijfers 

Het kabinet roept asielcrisis uit. Onrechtmatig en met grote gevolgen, aldus VluchtelingenWerk (13-09-2024). Gezinshereniging wordt bemoeilijkt: Friese parochies namen zelf het initiatief om een gezin te herenigen. Is er een crisis of eenopvangcrisis? VluchtelingenWerk geeft cijfers over vluchtelingen in Nederland. Door het tekort aan gewone opvangplekken stijgt de asielbegroting naar recordhoogte (Trouw, 17-09-2024). Nareizigers moeten bijna twee jaar wachten voordat IND aan beoordeling begint (Volkskrant). Opvang asielzoeker in noodopvang kost 53.000 euro per jaar, het dubbele van opvang in een azc | Binnenland | AD.nl). Nog duurder is een nacht in een detentiecentrum: 250 euro. (In een AZC is dat 74 euro per dag). Velen zitten achttien maanden vast, om vervolgens te worden ‘geklinkerd’: op straat gezet. Waarom? Het uitzetten lukt niet. Een paar maanden later worden ze dan ergens gesignaleerd en weer naar het detentiecentrum gebracht waar alles weer van voren af aan begint (Trouw: Detentiecentra zijn niet ‘fantastisch’, maar falende deportatiecentra). In De Groene Amsterdammer een leeswijzer om in de asieldebat feiten en fabels te ondercheiden (4-9-2024). Meer weten over vreemdelingendetentie? Lees de nieuwsbrief van het Meldpunt Vreemdelingendetentie. 

Het wonder van de Koorkerk 

Het gemeenteleven in de Middelburgse Koorkerk kreeg een positieve impuls toen de gemeente wekelijkse lunches ging organiseren met en voor statushouders. 30 vrijwilligers en 50 statushouders vonden elkaar rond de maaltijd. Ook een Taalhuis gaf een nieuwe impuls aan het gemeenteleven. Gemeentelid José Baars zegt: “Dat is het wonder van de Koorkerk.” Ze deden ook mee aan de Actie Vakantietas 

Oekraïense vluchtelingen moeten zelf een plek zoeken 

Veel plaatselijke opvang voor Oekraïnse ontheemden zit vol.: Oekraïense vluchtelingen moeten zelf een plek zoeken. ‘Ik ken hier niemand’ (Trouw) Gemeenten willen structurele financiering voor opvang Oekraïners nu vluchtelingenstroom aanhoudt (Eenvandaag) 

Nieuwe groep in Nederland gewortelde kinderen 

De 11-jarige Mikael en zijn moeder hebben een nieuwe aanvraag ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om in Nederland te mogen blijven. Dat bevestigt kinderrechtenorganisatie Defence for Children aan de NOS na berichtgeving in Het Parool. Daarmee is hun uitzetting naar Armenië voorlopig van de baan, meldt de NOS. Defence for Children meldt een Tweede Kamer initiatief om een onafhankelijke commissie voor schrijnende gevallen in te stellen, als oplossing voor gewortelde kinderen. 

Aangekondigd initiatiefvoorstel biedt mogelijk oplossing gewortelde kinderen | Defence for Children. 

Thuisgevers vieren 500 plekken en halen al 600 

In Dirksland in de gemeente Goeree-Overflakkee vierden de Thuisgevers dat de vijfhonderdste Thuisgeefbewoner is gehuisvest. “Er wonen nu veertig mannen van verschillende leeftijden en nationaliteiten”, vertelt Joke Suitela. “Ze komen uit Jemen, Eritrea, Ethiopië, Pakistan en Syrië. Samen met GO Church, een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op Goeree-Overflakkee worden er buddy’s gezocht voor de nieuwkomers. Trouw (10-09-2024) meldde dat gemeenten massaal werk maken van meer asielopvang, ondanks intrekken spreidingswet Meedoen? Kom op 24 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur naar de Thuisgeefdag in de Stadsgehoorzaal in Kampen. 

Buitenland: Frankrijk-Engeland, Middellandse Zee, Myanmar 

  • Frankrijk-Engeland: Bij twee incidenten met bootjes kwamen 20 mensen om op zee, volgens ECRE. De Engelse premier Starmer heeft belangstelling voor de Italiaanse aanpak om vluchtelingen buiten de EU op te vangen, in Albanië.
  • Middellandse Zee: Het aantal doden op de Middellandse Zee route is lager dan in 2023, volgens IOM, maar ook dit jaar zijn al meer dan 1.000 mensen omgekomen die de oversteek waagden.
  • Myanmar: Sinds het leger in Myanmar (voorheen Birma) begin 2021 een abrupt einde maakte aan de prille democratie in dit Aziatische land, is het geweld toegenomen en voltrekt zich een stille ramp. Kerk in Actie is betrokken. 

Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht. 

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.  
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl 

Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum. De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com. 

Uitgelicht: 

  • UPdate nr. 33: ABRvS 14 augustus 2024: ‘Syrische terugkeerders’ dragen zelf bewijslast. Volgens de Afdeling wijkt de uitzondering voor ‘Syrische terugkeerders’ in het landenbeleid niet af van de gebruikelijke bewijslastverdeling in asielzaken. De minister mag het algemene uitgangspunt dat er een reëel risico is bij terugkeer naar Syrië naast zich neerleggen bij ‘Syrische terugkeerders’, omdat er in die zaken extra informatie beschikbaar is op basis waarvan het risico beoordeeld kan worden.
  • LOS 21-18: A-status vervallen na te late verlengingsaanvraag en intrekkingsprocedure. Deze Pakistaan was vergeten zijn status op tijd te verlengen. Intussen had de IND een intrekkingsprocedure gestart, waarop hij niet heeft gereageerd. Daarmee is terecht zijn vergunning vervallen, vindt de rechter. Hij kan een nieuwe asielaanvraag indienen. Rb den Haag NL24.5683, 2.8.24 

Agenda 

Kerk in Actie start noodhulpactie voor Libanon

Kerk in Actie is een noodhulpactie gestart om ontheemden in Libanon te voorzien van eten en drinken, psychosociale steun en geld voor een tijdelijk onderkomen. Door de luchtaanvallen op Hezbollah-doelen is een half miljoen Libanese vluchtelingen vanuit het zuiden onderweg naar het noorden.  

Lees meer over

Het thema Diaken