Laat kwetsbare vluchtelingen niet in de kou staan (1)
De zorgen over de opvang van ongedocumenteerde mensen (vluchtelingen zonder geldige verblijfspapieren nemen toe. Sinds de verkiezingen melden vluchtelingen en ongedocumenteerden zich steeds later met ernstige complicaties, ziet Steven van de Vijver in zijn huisartsenpraktijk (De Volkskrant, 23-06-2024). "Een nachtje op de ic kost al snel 25 duizend euro, terwijl met opvang een paar maanden eerder voor minder dan een honderdste van die kosten die situatie voorkomen had kunnen worden – zónder druk op het zorgpersoneel.” Melody Deldjou Fard, raadslid GroenLinks in Utrecht pleitte er in Trouw (2-7-2024) voor dat gemeenten opvang moeten blijven bieden aan vluchtelingen. Ook diverse fondsen en NGOs vroegen zich af of we echt willen dat kwetsbare mensen op straat belanden? (Trouw, 7-7-2024)
Laat kwetsbare vluchtelingen niet in de kou staan (2)
In Utrecht ging een ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad akkoord met 1 miljoen euro voor de Utrechtse opvang en begeleiding van ongedocumenteerden. Ook zal de wethouder naar structurele oplossingen zoeken nu geld van het rijk wegvalt, omdat het nieuwe kabinet de financiering aan gemeentelijke opvang en begeleiding van ongedocumenteerden (de zogenoemde LVV) in vijf steden stopt. (Nieuwsbrief STIL Utrecht). Ook Amsterdam gaat opvang van ongedocumenteerden zelf betalen: ‘Ook zij zijn Amsterdammers’ (Volkskrant, 16-7-2024). Op de website van de Protestantse Kerk achtergrondinformatie en hoe lokale kerken vluchtelingen zonder papieren kunnen helpen. De Protestantse Kerk pleit er ook voor dat de overheid een schild voor de zwakken blijft, juist nu. Help mee. Een mooi initiatief is het Netwerk Ongedocumenteerden onderdak, dat tijdelijke logeerplekken zoekt. En Villa Vrede, dagopvang voor ongedocumenteerden in Utrecht, bracht het fotoboek: “Ongedocumenteerd maar niet Ongezien” uit.
Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïners verlengd
De Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïense ontheemden is verlengd tot en met maart 2026. KIS trok lessen uit de opvang van Oekraïners. En Overijsselse gemeenten hielden tientallen miljoenen over aan opvang Oekraïners (nos.nl).
Nieuwe groep in Nederland gewortelde kinderen
Sinds de ‘afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen’ uit 2019 is er geen regeling meer voor kinderen zonder verblijfsvergunning. Het gaat om honderden kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen. Ze zijn hier geworteld. Maar omdat ze geen verblijfsvergunning hebben die hun het recht geeft om hier te mogen blijven zijn ze iedere dag bang om te worden uitgezet naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Dit is schadelijk voor kinderen en bedreigt hun ontwikkeling. Defence for Children zet zich voor deze kinderen in. Een petitie voor de 11 jarige Mikael uit Amsterdam werd al ruim 80.000 keer getekend. Overigens blijkt dat de discretionaire bevoegdheid voor schrijnende situaties zelden, minder dan 10 keer per jaar wordt toegepast (Trouw - 13 juli 2024).
Gemeenten en kabinet denken verschillend over spreidingswet
Volgens Trouw (2-7-2024) dreigt een botsing tussen gemeenten en het kabinet-Schoof. Vooral over het eenzijdig intrekken van de spreidingswet, die bedoeld is om asielzoekers beter te verdelen over het land. Het VNG-congres nam een motie aan om de wet te behouden zolang de opvangcrisis niet is opgelost. 96 procent van de gemeenten steunde die oproep.
Jaarverslag COA met cijfers asielopvang
Het COA publiceerde haar jaarverslag 2023 met kerncijfers over de opvang.
Breed pleidooi voor recht op asiel in Europa
De Churches Commission for Migrants in Europe, een Europa-brede beweging van kerken waar ook de Protestantse Kerk lid van is, pleitte met veel anderen voor het behoud van het recht van vluchtelingen om in Europa asiel aan te vragen. Ze waarschuwen tegen tendensen om, zelfs met voorbijgaan aan Europese afspraken zoals het Pact voor Asiel en Migratie, asielopvang aan derde landen over te dragen.
Buitenland: Polen, Italië, Griekenland, Tunesië, Soedan, Turkije, Afghanistan
- Engeland: vluchtelingenorganisaties waarschuwen voor dodelijke overtochten (The Guardian).
- Polen: gewelddadige pushbacks, een no-go zone en vijandigheid: Oxfam beschrijft een driedubbele dreiging voor vluchtelingen aan de ‘groene grens’ van de EU, beschreven door Oxfam.
- Spanje: in de eerste helft van dit jaar kwamen er volgens Frontex minder migranten naar Europa. (Trouw, 15-7-2024). Dat komt door strengere controles aan de grens, maar er is ook sprake van een waterbedeffect. Zo wordt de West-Afrikaanse route steeds populairder. De Volkskrant (24-06-2024) beschrijft hoe de dodelijkste migratieroute dit jaar nog gevaarlijker lijkt. Volgens Caminando Fronteras stierven in de eerste vijf maanden van dit jaar al 4.808 mensen in een poging de Canarische eilanden te bereiken.
- Griekenland: het Mobile Info Team maakte een rapport over de slechte leefomstandigheden van vluchtelingen in de centra op het Griekse vasteland.
- Syrië: in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties werd aandacht gevraagd voor de schendingen van mensenrechten en de slechte humanitaire situatie in het land, verergerd door economische sancties (Reliefweb).
- Panama: de nieuwe president gaat met Amerikaans geld de Darién-jungle afsluiten voor migranten (Trouw, 2-7-2024).
Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht.
Juridische en achtergrondinformatie
Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en basicrights.nl.
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl.
Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum.
De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com.
Uitgelicht:
- Nieuwsbrief LOS 21-16 Beoordelingskader risico’s bekering: Volgens de rechter in Zwolle is het beoordelingskader voor bekeerlingen niet zozeer de oprechte bekering maar eerder het risico dat iemand loopt door zijn echte of toegedichte geloof. Rb Zwolle NL23.24787, 9.7.24.
- Update 2024, nr 32.01: Beleid ‘Syrische terugkeerders’ toegestaan De Afdeling heeft gisteren twee uitspraken gedaan (ECLI:NL:RVS:2024:3175 en ECLI:NL:RVS:2024:3291) over het beleid van de IND voor zogenaamde ‘Syrische terugkeerders’ (par. C7/33.4.4 Vc). VluchtelingenWerk betreurt deze uitspraken.
Kerk in Actie helpt Soedan
Opeenvolgende calamiteiten dreigen uit te lopen op een grote humanitaire ramp in Soedan. Daarom is Kerk in Actie een noodhulpactie gestart. Help mee!