Wat is financiële duurzaamheid?
Proefplekken beginnen vanuit idealisme, met een besef van roeping en een aanstekelijk enthousiasme. Meestal zijn er in deze fase voldoende partijen te vinden die dit bevlogen initiatief een tijdje financieel willen steunen. Maar startsubsidies moeten na verloop van tijd vervangen worden door meer structurele inkomsten. Of in ieder geval moet er een duurzame balans gevonden worden tussen inkomsten en uitgaven. Hoe doe je dat en hoe maak je hierbij de juiste keuzes? Hoe houd je balans tussen vertrouwen op God en eigen verantwoordelijkheid? En wat is het morele kompas bij keuzes die je maakt? Het kernthema 'financiële duurzaamheid’ wijst op een drievoudige balans die steeds weer gevonden moet worden:
- Financieel: tussen uitgaven en inkomsten.
Balans vinden tussen uitgaven en inkomsten hoeft niet altijd te betekenen dat er meer of andersoortige inkomstenbronnen nodig zijn. Het kan ook betekenen dat de uitgaven naar beneden worden bijgesteld. - Spiritueel: tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid.
Financiële duurzaamheid lijkt misschien het minst spirituele kernthema. Maar juist hier komt het ook aan op vertrouwen. Zonder dat je daarmee doorslaat naar onverantwoordelijkheid, naïviteit of een vorm van manipulatie. - Moreel: tussen betaalbaarheid en rechtvaardigheid of menswaardigheid.
Goedkoop is niet altijd een goede koop. Hoe maak je hierin als proefplek rechtvaardige en menswaardige keuzes en wat is daarbij je morele kompas?
Bij het zoeken naar balans tussen uitgaven en inkomsten is het belangrijk om - met vertrouwen en verantwoordelijkheid en op basis van morele afwegingen - ook verder vooruit te kijken. De verleiding is bijvoorbeeld groot om met behulp van startsubsidies hoger in te zetten dan je op lange termijn kunt volhouden. Daarom is het vaak beter om klein beginnen en later op te schalen, als daarvoor duurzaam financiële ruimte blijkt te zijn. Anders moet je misschien in je eigen vlees gaan snijden als de startsubsidies wegvallen.
Verder gaat dit kernthema over passende financieringsmodellen. Hierbij is de eerste vraag wat een proefplek al in huis heeft en waarvan beter gebruikgemaakt zou kunnen worden. Dan blijkt dat het bij financiële duurzaamheid niet alleen over geld gaat. Het gaat ook over andere middelen, over mensen en over diensten die kunnen bijdragen aan de financiële verduurzaming van je proefplek.
Leersessies voor je team
Bij het kernthema 'financiële duurzaamheid’ is materiaal ontwikkeld voor twee leersessies in je eigen team. Je kunt dat hieronder downloaden. Per sessie is er een gesprekshandleiding, een PowerPointpresentatie met daarin ook videomateriaal en een document met overige bijlagen. Als het met de video’s niet lukt via de presentaties, dan kun je ze rechtstreeks bekijken via ons YouTubekanaal.
Downloads
Basisprogramma over vijf sleutels:
- Handleiding voor de gespreksleider
- PowerPointpresentatie voor de teambijeenkomst
- Overige bijlagen bij dit programma
- Handleiding voor de gespreksleider
- PowerPointpresentatie voor de teambijeenkomst
- Overige bijlagen bij dit programma
Vervolgroute
Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.