Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vlugschrift vluchtelingen januari 2025

“Protestantse Kerk in Nederland volop achter kerkasiel Kampen” 

Het kerkasiel in Kampen kan op brede steun rekenen. Scriba René de Reuver bezocht de kerk op maandag 23 december om dat duidelijk te maken: “We moeten opkomen voor kwetsbare kinderen.” Tijdens het bezoek in Kampen had De Reuver een ontmoeting met de familie Babayants en medewerkers van het kerkasiel en nam hij ook een halfuur van de dienst voor zijn rekening. Zie ook kerkasielkampen.nl. Diverse media hadden aandacht voor het kerkasiel, zoals NPO Radio 1 en Petrus in het land (14 december, afl. 28). Op dinsdag 17 december bezocht algemeen secretaris van de Raad van Kerken Coen Wessel de doorlopende kerkdienst in de Open Hof in Kampen. Doe mee, als voorganger, of vrijwilliger. 

Bed-bad-broodprocessen 

Minister Faber van Asiel en Migratie moet ook na 1 januari 2025 de huidige bed-bad-broodopvang van honderd vreemdelingen zonder verblijfsvergunning in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam blijven voortzetten zolang de bezwaarprocedure loopt (Volkskrant, 27-12-2024). In Eindhoven oordeelde de rechter dat deze vreemdelingen zich geen acute zorgen hoeven te maken, maar wel een nieuw kort geding konden starten mocht de situatie veranderen. De procedure in Groningen dient begin 2025. Zie ook NOS, 23-12-2024. Op maandag 23 december kwam de Utrechtse uitspraak, 19 december die van Rotterdam. Inloophuizen, straatpastores en diaconale organisaties, waaronder Kerk in Actie, riepen op om kerstkaarten naar de regering te sturen met de boodschap dat er in ons land plaats genoeg is in de herberg. 

Harde inburgering - Meedoen vanuit doorstroomlocaties? 

Volgens jurist Sahar Shirzad 'dwingt het inburgeringsbeleid van Nederland migranten zich continu te bewijzen’. VluchtelingenWerk pleit voor kansen voor vluchtelingen. Het kabinet wil statushouders in grote sobere doorstroomlocaties’ plaatsen. Gemeenten hoeven hen dan niet meer te huisvesten. Maar hoe kunnen statushouders vanuit zulke locaties ooit meedoen aan de samenleving? Ze raken er juist geïsoleerd en uitgesloten van de samenleving. Ook in 2025 zetten De Thuisgevers zich in voor goede huisvesting van statushouders. Doe je mee? 

Asielzoekers zelden ‘uitge­proce­deerd’: ‘Gebruik die term niet’ 

Mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen, worden vaak ‘uitgeprocedeerd’ genoemd. Maar die term is behalve stigmatiserend ook onjuist en misleidend, zeggen advocaten en hulpverleners. ‘‘Uitgeprocedeerd’ is een betekenisloze term die alleen voor politieke doeleinden wordt gebruikt.’ (OneWorld) 

Nederlands implementatieplan Europees asiel- en migratiepact ingediend 

Hoe gaat de asielprocedure in Nederland eruit zien na invoering van het Europese Asiel- en Migratiepact? Zo vervalt met de introductie van een versnelde- en niet versnelde procedure het huidige sporenbeleid van de IND. Nederland diende het Nationaal Implementatieplan Europees Asiel- en Migratiepact in bij de Europese Commissie (bron: Rijksoverheid). De Europese vluchtelingenorganisatie ECRE gaf een commentaar op do’s en dont’s op asiel en migratie. 

Updates asielbeleid Syriërs en Jemenieten - derdelanders Oekraïne 

De Nederlandse overheid heeft het beleid voor asielaanvragen van Syriërs en Jemenieten veranderd. RefugeeHelp beantwoordt veelgestelde vragen van Syriërs nu de Nederlandse overheid voorlopig geen beslissingen neemt over hun asielaanvraag. Jemenieten maken nog steeds kans op asiel, ook al worden hun aanvragen nu anders beoordeeld. Voor derdelanders uit Oekraïne bepaalde het EU-hof dat Nederland eerder mag stoppen met opvang. 

Grote zorgen bij hoge rechtsorganen over asielwetten Faber 

De Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak vrezen een zeer grote extra belasting voor de rechtbanken en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als twee conceptwetsvoorstellen van minister Faber van Asiel en Migratie worden ingevoerd. Ze kunnen leiden tot rechtsongelijkheid en het verder vastlopen van de asielketen. In een reactie zegt Faber dat ze er alle vertrouwen in heeft dat het goedkomt (NOS). 

COA: vraag naar opvangplekken blijft toenemen 

Het groeiende aantal statushouders in de asielopvang dat wacht op huisvesting en oplopende wachttijden in asielprocedures, zijn de belangrijkste oorzaken dat de vraag naar COA opvangplekken blijft groeien, blijkt uit de meerjarige prognose, waarover de minister van Asiel en Migratie op 2 december een brief naar de Kamer stuurde. COA pleit er daarom voor de uitstroom van statushouders te bevorderen met tijdelijke huisvesting, flexibele woonvormen en doorstroomlocaties; organisaties in de asielketen stabiel te financieren en de Spreidingswet en de taakstelling voor de huisvesting van statushouders te behouden. 

Buitenland: België, Griekenland, Spanje, Italië, Syrië, Soedan 

Deze korte berichtjes kun je lezen als gebedspunten voor mensen op de vlucht. 

Juridische en achtergrondinformatie

Het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt informeert over de rechten van migranten zonder verblijfsvergunning. Zie stichtinglos.nl/nieuws en de website basicrights.nl.  
VluchtelingenWerk maakt een wekelijkse nieuwsbrief met achtergronden, UPdate. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mail naar: update@vluchtelingenwerk.nl 

Op de website van Stichting INLIA vind je nieuws en juridische dossiers in het Expertisecentrum. De Googlegroep Voor Vluchtelingen verzendt nieuws updates en artikelen o.a. uit binnen- en buitenlandse kranten. Meld je aan door te mailen naar Frans Zoer: frans.zoer@hotmail.com. 

Uitgelicht: 

  • UPdate, 2024, 47.01: Afghanistan: geen risico door enkel terugkeer uit Westen, mogelijk wel in combinatie met andere omstandigheden Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State 20 november 2024, ECLI:NL:RVS:2024:4647, ECLI:NL:RVS:2024:4648 en ECLI:NL:RVS:2024:4649.
  • UPdate, 2024, 48: Een opvolgende aanvraag op basis van geloofsgroei vereist een procedure-overstijgende integrale geloofwaardigheidsbeoordeling (Rechtbank Groningen, 7 oktober 2024, NL24.35410 , ECLI:NL:RBDHA:2024:18229)
  • UPdate, 2024, 49: Syrië: Door de snelle ontwikkelingen in Syrië is het landgebonden asielbeleid niet meer actueel en daarom wordt een besluit- en vertrekmoratorium ingesteld voor zes maanden. Dit staat in een brief van de Minister van Asiel en Migratie van 9 december 2024.
  • LOS, nieuwsbrief 21-25: landenbeleid Pakistan met risicoprofielen.
  • De Commissie Strategisch Procederen van VluchtelingenWerk neemt graag kennis van zaken waarin sprake is van een zorgwekkende toepassing van de nieuwe geloofwaardigheidsbeoordeling (IND-werkinstructie 2024/6, zie ook UPdate 2024 nr. 27). Meld bij de Juridische Helpdesk via helpdesk@vluchtelingenwerk.nl onder vermelding van ‘Oproep CSP geloofwaardigheidsbeoordeling’.
  • CJEU over verlenging beslistermijn IND van 6 naar 15 maanden: Naar aanleiding van een vraag van de Raad van State aan het Europese Gerechtshof (C-662/23) gaf Advocate General Medina een ‘opinion’ dat dit alleen is toegestaan indien er sprake is van een plotselinge groei in het aantal aanvragen.  

Lees meer over

Het thema Diaken