Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
infopagina

7. Haalbare missie

Wat is een haalbare missie?

Pionieren met een proefplek is geen doel in zichzelf. Je bent ermee gestart of erbij aangehaakt, omdat je een droom werkelijkheid wilt laten worden. Je ervaart een bepaalde roeping. ‘Droom, doel, roeping’, etc. zijn allemaal woorden die verbonden zijn met het woord ‘missie’. ‘Visie’ is ook zo’n woord. Daarbij zoeken proefplekken verbinding met Gods missie. Ze willen iets bijdragen aan de realisatie van Zijn nieuwe wereld. Dat is de reden waarom je pioniert met een proefplek. Maar hoe formuleer en communiceer je een missie? Hoe zorg je daarbij voor focus? En hoe houd je een goede balans tussen droom en werkelijkheid? Een missie moet haalbaar zijn. Maar deze stip op de horizon mag ook best een beetje uitdagend zijn en geloof vragen. In kleine, doelgerichte stapjes ga je dan op weg. Biddend, praktiserend en lerend zoek je zo, met alle betrokkenen, een begaanbare route voor jullie pioniersreis.

Online leermodule Haalbare missie

Bij de leermodule ‘haalbare missie’ gaat het over het formuleren, communiceren en scherp houden van de missie voor je proefplek. Dit is een doorgaand proces, dat nauw aansluit bij het kernthema ‘gedeeld leiderschap’. Het proces van gedeeld leiderschap wordt gevisualiseerd met dit plaatje:  

Gedeeld leiderschap


De drie hoeken waarmee het leiderschap zich bezighoudt, hangen samen met de drie wielen van de windbuggy, zoals beschreven op de overzichtspagina voor alle leermodules. Die wielen staan voor een duidelijke richting (missie en leiding), een inspirerend team (cultuur en communicatie) en een solide basis (samenwerking en financiering). Deze module zoomt in op het speerpunt ‘missie’.

Opbouw module

Het basisprogramma gaat vooral over de vraag hoe je komt tot een haalbare missie voor je proefplek. De haalbaarheid wordt mede bepaald door de mate van gezamenlijkheid. Hoe meer jullie hetzelfde doel voor ogen hebben, hoe beter het lukt om dat doel te bereiken. Uiteraard is er ook aandacht voor de relatie met Gods missie. Dit programma is geschikt voor teams die nog aan het begin van hun pioniersreis staan en voor teams die al eerder een missie hebben geformuleerd.

Een verdiepend programma gaat over het bepalen en bijstellen van de route tijdens de pioniersreis. Met je missie heb je een stip op de horizon gezet. Maar daarmee heb je het doel nog niet bereikt. Pionieren is al doende een begaanbare weg zoeken. Daarbij ga je vaak nieuwe wegen, op onbekend terrein. Hoe je daarbij stapsgewijs, met kortcyclische plannen, vooruit komt in de richting van je missie, daarover gaat dit programma.

Downloads

Basisprogramma over leidinggeven als team:

Verdiepingsprogramma over de pioniersreis als gezamenlijke trektocht:

  • Handleiding voor de gespreksleider
  • Presentatie voor de teambijeenkomst
  • Overige bijlagen bij dit programma

Vervolgroute

Elk programma eindigt met de vraag: hoe nu verder met de pioniersreis? Op basis van inzichten en conclusies die je als team tijdens het programma opdoet, bepaal je samen een vervolgroute. Er is een speciale tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.

De pioniersreis & de windbuggy

Windbuggy - voorwiel

Een beeld voor de proefplek is de windbuggy die een weg aflegt; de pioniersreis. De buggy wordt gedragen door drie dubbelbandige wielen. Het voorwiel staat voor een ‘duidelijke richting’. Hierbij horen de kernthema’s ‘gedeeld leiderschap en haalbare missie’.